Ugnsrostad blomkål med chimichurri

Detta är ett riktigt läckert tillbehör vid maten inspirerat av det argentinska köket. Jag tänkte på choripan när jag lagade detta och recept på det finns HÄR! Passar vid de flesta rätter där du vill ha lite syra vid maten. Kan även avnjutas som en lätt lunch!

4 portioner
1 blomkålshuvud
1 msk chipotlepasta (kan ersättas 1 msk rapsolja blandad med 1 tsk rökt paprikapulver)
Olivolja till garnering (rapsolja funkar också bra)
Salt och svartpeppar
Chimichurri:
Ca 3 dl grovhackad persilja
Ca 1 dl grovhackad färsk koriander
1 liten näve färsk oregano eller 1 msk torkad oregano
2 vitlöksklyftor
1 färsk chili (om du gillar hetta annars uteslut)
1 dl olivolja
Saften från 2 lime eller 3-4 msk röd eller vitvinäger (jag föredrar lime)
Salt & peppar

Gör såhär:
Börja med att blanda ihop chimichurrin. Grovhacka alla grönsaker och lägg i en matberedare/mixer tillsammans med olivolja, lime/vinäger, salt och peppar. Körs snabbt några varv tills grönsakerna är mixade. Mixa inte för länge, örterna ska inte vara allt för släta. Om du inte har en matberedare eller mixer så kan du finhacka allting för hand och blanda ihop alla ingredienser. Låt chimichurrin stå och gotta till sig i kylen en stund innan servering, den klarar sig fint i kylen i ca 4-5 dagar.

Värm ugnen till 225°, över och undervärme. Dela blomkålen i 4 delar, ca 1,5-2 cm tjocka bitar. Lägg på en plåt. Pensla ovansidan på blomkålen med chipotlepasta, krydda med salt, peppar och ringla sedan olivolja över. Tillaga mitt i ugnen i ca 15 min, tills blomkålen mjuknar och får en fin yta.  Ta ut från ugnen, toppa med chimichurrin och servera som ett gott tillbehör vid maten. Lika gott att avnjutas kall som varm.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close