Lahmacun är en god turkisk pizza med en kryddig köttfärsblandning på. Degen kavlas ut tunnare än en vanlig pizza och kan då avnjutas som en rulle fylld med grönsaker och yoghurt. Även riktigt god att ätas som en traditionell pizza med tillbehören bredvid. En klick turkisk yoghurt, lite grönsaksstavar och persilja till… åh så gott!
6-7 st Lahmacun
Degen:
3 dl ljummet vatten
20 g färsk jäst (lite mindre än en halv jäst) eller 2 tsk torrjäst
2 msk rapsolja
Ca 9 dl vetemjöl special (vanlig mjöl funkar också bra)
1 tsk salt
1 tsk socker
Fyllning
Ca 600 g köttfärs
1 stor lök
2 sivri (turkisk paprika) eller 1 vanlig grön paprika
3 st tomater
1 liten bunt persilja
1 msk paprikapuré
1,5 tsk tomatpuré
0,5 dl olja
Salt & peppar
RECEPT PÅ VEGANSK LAHMACUN HITTAR DU HÄR!
Gör såhär:
Rör ut jästen med ljummet vatten, blanda sedan i oljan. Tillsätt övriga ingredienser till degen och knåda ordentligt. Tillsätt så mycket mjöl du behöver för att få en smidig och lättarbetad deg. Täck med plastpåse och låt jäsa i 45 min i rumstemperatur. Du kan även göra degen timmar innan du ska göra pizzan, den håller sig bra i kylen upp till 10 timmar.
Finhacka alla grönsaker och blanda sedan ihop med alla ingredienser till fyllningen. Lägg köttfärsröran i en sil och låt rinna av en stund. Häll ut degen på ett mjölat bakbord och tryck ut 6-7 bollar, täck dem med en bakduk och låt vila i 10 min.
Värm ugnen till 225°, lägg bakpapper på en plåt. Kavla ut en boll på mjölat bakbord tunn (tunnare än en pizza). Lyft över degplattan på plåten. Lägg över köttfärsröra och platta ut det med handen eller undersidan av en sked. Snåla inte med fyllningen, den “krymper” ganska mycket i ugnen. Grädda pizzan på nedre falsen av ugnen (sista gallret nedifrån). För att se om pizzan är färdiggräddad lyfter du på den med en stekspade och ser om den fått en fin färg undertill, det tar ca 10 min. Servera tillsammans med yoghurt, goda grönsaker och rulla ihop som en kebab eller servera som pizza. Recept på god kebabsås hittar du HÄR!
Va gott !
Bästa receptet som jag har testat! 🙂
Underbart att läsa 😀
Glad jag blir att du var så nöjd. Tack snälla för att du berättar. Kram
Gott! De blev lite stela men om man lade en handduk över dem efter att de kom ut ur ugnen så blev de mjukare och gick hyfsat bra att rulla.
Hej Zeina! Jag älskar alla dina recept, på sättet du beskriver dina recept det så enkelt att förstå man misslyckas aldrig. Jag har testat en hel del rescept vissa har jag verkligen lyckats med t.ex butter chicken, naanbröd, tigerkakan m.fl. Nu så fundera på göra pizzabullar, piroger och lahmacun och jag undrar ifall ja kan använda samma deg på eller måste jag göra deg för varje? Önskar dig trevlig sön, kram
Hej,
Tusens tack 😀
Denna deg passar bäst till pizzabullar http://zeinaskitchen.se/pizzabullar-mjuka-och-goda/ . Lahmacundeg kan ge torra piroger, då rekommenderar jag istället detta recept http://zeinaskitchen.se/kottfarspiroger/ . Lycka till. Kram
Bästa receptet på lahmacun! Har testat många av dina recept och det blir alltid så bra resultat! Blir jag sugen på något så hår jag först in på din sida och kollar ifall du har något recept! Du har inget recept på gözleme i rockärmen?
Hej Zeina, Ser som vanligt så otroligt gott ut det som du lägger ut !
Ska göra Lahmacun idag och undra om de går att köra i varmluft på 200˚, så man kan grädda flera åt gången?
Kram kram
Hej
Tänkte testa detta receptet, men varje gång jag gör dessa pizzor så ”krymper” köttet så mycket. Vad använder du för kött? Nöt eller bland färs?
Nötkött använder hon bara, men du får inte snåla med mängden kött du lägger på..därför krymper den när det är för lite kött på degen
guzel progrsm
uga buga
Blev jättegott. De tre vanliga lokala mataffärer jag har runt mig hade inte paprikapure så tog lite extra tomatpure och paprikapulver och tyckte det funkade rätt bra.
Men tack för recept!
Vilket kött är det i köttfärsen? Lamm eller nöt?