Frikadeller i currysås är en dansk specialitet. Så gott! Köttbullarna blir extra saftiga när de kokas först och sedan vänds ner i currysåsen. Boller i karry blev direkt en favorit hos mina barn. Vi älskar köttbullar här hemma och vi har testat många olika recept. Nedan har jag länkat till olika läckra köttbullerecept. Dom koreanska är to die for!
6 portioner
Köttbullarna:
800 g köttfärs (valfri sort, jag tog nöt)
1 gul lök
1,5 dl mjölk
2 st ägg
3 msk vetemjöl
Salt & peppar
Kokvatten:
1 liter vatten
2 st lagerblad
6-7 st pepparkorn
2 tsk salt
Såsen:
1 gul lök
1 äpple
15 g smör
2 tsk curry
1 tsk gurkmeja
2,5 msk vetemjöl
5 dl kokvatten
2 dl grädde
Serveringsförslag:
Ris och sallad
Recept på svenska köttbullar i gräddsås hittar du HÄR! koreanska köttbullar HÄR! marockanska köttbullar HÄR! grekiska köttbullar HÄR! syriska köttbullar HÄR! italienska köttbullar HÄR! och libanesiska köttbullar HÄR! Mer köttbullar till folket!
Gör såhär:
Börja med köttbullarna. Hacka löken till små fina tärningar. Blanda samman alla ingredienser till köttbullarna i en bunke. Om smeten känns för lös kan du tillsätta lite mer mjöl, smeten ska kunna rullas men samtidigt vara kladdig. Rulla köttbullar. Koka upp vatten med lagerblad, pepparkorn och salt. Sänk värmen och låt vattnet småkoka, droppa ner köttbullar i det heta vattnet med en sked. Lägg inte alla köttbullar på en gång, koka dem i omgångar. Köttbullarna ska sjuda i vattnet i ca 10 min, tills de flyter upp till utan och är färdiglagade i mitten. Lägg köttbullarna på ett fat och bevara kokvattnet till såsen.
Skala och hacka lök och äpple i tärningar. Hetta upp en rejäl klick med smör, stek äpple och lök tills de mjuknar. Vänd i curry, gurkmeja och stek lite till. Tillsätt mjöl och fräs under omkörning. Häll sedan över 5 dl kokvatten samtidigt som du blandar, koka upp under omrörning. Låt såsen puttra i 4-5 min. Tillsätt grädde, smaka av med salt och peppar. Låt såsen puttra i 2-3 min. Vänd sedan i köttbullarna, låt allting få småputtra i 3-4 min. Servera med ris.
Kära Zeina det heter Boller i carry. Ingen gurkmeja i ! O man steker inte dom alls. Jag är Dansk så jag vet vad jag pratar om. Inga lagerblad eller kryddpeppar o ingen lök i
Ingen grädde i heller