Börek (borek/burek) är en slags paj som kan göras på yufka- eller filodeg. Man hittar många olika varianter på börek i Mellanöstern och Balkan. Den kan variera i både form och vilken typ av fyllning man har i. Det mest klassiska är dock köttfärsfyllning eller spenat med fetaost. Recept på börek med spenat och fetaost hittar du HÄR! Börek kan serveras som en hel rätt med sallad och tsatsiki, som ett gott tillbehör på buffén, till soppan eller som en lyxig frukost. Fantastiskt vacker och god.
6 portioner Börek
12 st yufka degplattor, ca 500 g (läs tips och se bild nedan)
500 g köttfärs eller veggiefärs
3-4 lökar (gul eller rödlök funkar bra)
1 liten bunte persilja eller spenat
1 msk paprikapulver
Vegeta (allkrydda) eller örtsalt/salt
Svartpeppar
Pensling
1 ägg
1 dl turkisk yoghurt
0,5 dl mjölk
50 g smör eller 0,5 dl olja
Garnering:
Sesamfrön
Nigellafrön (valfritt)
TIPS! Yufka degplattor är något tjockare än filodegsplattor och mycket mer lätthanterliga. De hittas främst i affärer med produkter från Mellanöstern. Om du mot förmodan inte hittar yufkadeg kan du istället använda filodeg, pensla då på lite mindre yoghurtsmet eftersom filodeg är tunnare. Du kan variera köttfärsfyllningen genom att tillsätta 1-2 mycket finhackade potatisar. Stek dem med löken först innan du vänder i färsen.
Servering:
Myntatzatsiki– recept HÄR!
Recept på börek med fetaost och spenat hittar du HÄR!
Gör såhär:
Finhacka lök och stek i olja tills de mjuknar. Vänd i färsen och stek tills den får färg. Tillsätt alla kryddor och persilja eller spenat, fräs lite till. Låt fyllningen svalna. Vispa ägg, yoghurt, mjölk, smör/olja till pensling och ställ åt sidan. Smörj en ugnsform med smör, jag använder en vanlig pajform. Öppna yufkadegen och lägg på en bricka, täck väl med dubbla kökshanddukar eller plastpåse, degen är känslig och torkar ut väldigt snabbt, om den gör det kommer den att smulas sönder när du använder den. Lägg en degplatta på bakbordet och pensla rikligt med yoghurtsmet, lägg en till platta över och pensla igen. När du väl penslat degen får du arbeta lite snabbt, om den står för länge med fukt kan den gå sönder.
Lägg köttfärsfyllning längs kanten från långsidan. Rulla till en lång rulle och snurra ihop till en spiral, lägg den mitt i ugnsformen. Fortsätt att göra samma sak med resterande fyllning och degplattor och bygg ihop rullarna tills du har en spiral i formen.
Pensla hela hörekens ovansida med resterande yoghurtmix och strö sedan på sesam- och nigellafrön. Värm ungen till 200° och baka mitt i ugnen ca 30-40 min, tills den får en gyllene färg. Sänk eventuellt värmen till 175° om den får för mycket färg upptill men fortfarande inte är klar i mitten. Servera börek med myntatzatsiki och sallad.
Hej bästa Zeina!
Jag har en fråga, i receptet står de 12 st degplattor, ska alla rullas som en spiral och sättas i ugnformen? Dock ser jag i dina bilder bara att den första i mitten är helt “snurrad” stämmer de?
Den första snurras som en spiral och resten “bygger” man ihop tills man får en stor spiral 😀 hoppas att du förstod vad jag menade. Lycka till
Hej Underbara Zeina ! Planerar kalas och vi blir runt trettio pers, Tänkte därför bara snabbt fråga om det går lika bra att bygga” upp burek snurrorna fast i stor vanlig ugnsplåt i stället ? och hur ska jag reglera temperaturen för att få det så jämt bakat som möjligt ?
Väldigt tacksam för svar ! Men ännu mer glad för att du finns med dina roliga och lättlagade recept !
Hej 😀 Tack så hjärtligt för din fina kommentar. Det värmer.
Det går bra att göra en större form, det funkar även med samma temperatur men kan hända att den måsta bakas något längre i ugnen. Lycka till! Kram
Hej! Ska det vara dubbla lager, alltså 2 degblad, innan man lägger på köttfärsen och sen rullar ihop? 🙂
Det stämmer bra det 😀 2 blad. Lycka till. Kram
Mycket fin börek, trevliga foton. Inspirerande helt enkelt!
Underbart recept men Yufka degen är en mardröm så fort man penslat och ska rulla spricker/löser degen upp sig..
La degen på ett smörpapper och använde det för att rulla ihop dem och då gick det bra.
Hej, vill göra detta fast lager på lager i långpanna, funkar de? Och jag undrar även om jag kan förbereda den dagen innan, och låta den stå i kylen, och sedan grädda den i ugnen dagen efter
Det funkar jättebra i långpanna men du kan absolut inte förbereda den dagen innan. Då kommer filodegen bli blöt och smulas sönder. Lycka till. Kram/ Zeina
Hej! Kan man följa samma recept men byta ut färsen mot fetaostfyllning?