Moussaka med potatis är en favorit på Balkan och detta är den bulgariska varianten med potatis och köttfärsås som toppas med en yoghurtsås. En god vardagsrätt som mättar och smakar fantastiskt gott!
6 portioner
Ca 1,2 kg potatis (gärna mjölig)
Persilja till garnering
Köttfärssåsen:
500 g färs (valfri sort)
2 gula lökar
2 morötter
2 stjälkar selleri (kan ersättas med 1 röd paprika)
3-4 st vitlöksklyftor
1 msk paprikapulver
2 tsk torkad timjan
3 msk tomatpuré
400 g krossad tomat (gärna finkrossad)
2 grönsaksbuljostärningar (kan ersättas med salt)
Salt & svartpeppar
Rapsolja till stekning
2 dl hett vatten
Bechamelsåsen:
3 st ägg
3 dl turkisk yoghurt
1,5 tsk salt
Ca 200 g riven ost till garnering
Recept på en till variant på potaismoussaka från Balkan hittar du HÄR! grekisk moussaka HÄR! och libanesisk moussaka HÄR!
Gör såhär:
Börja med köttfärssåsen. Hacka lök, morot och selleri i små tärningar. Hetta upp olja i en traktörpanna och stek lök, morot och selleri tills allting får en fin färg. Vänd i färsen, riven vitlök och stek tills färsen får färg och smular sig. Krydda med paprikapulver, torkad timjan, tillsätt tomatpuré och stek lite till. Smula i buljongen, vänd i krossad tomat och vatten. Smaka av med salt och peppar. Låt kötffärsåsen puttra under lock på medelhög värme i ca 30 min.
Skala och hacka potatisarna i ca 1 cm stora tärningar eller tunna skivor. Blanda ihop ägg, yoghurt och salt i en bunka. Vispa bechamelsåsen med en handvisp.
Värm ugnen till 225°, över och undervärme. Lägg lite mer än hälften av potatisarna i en ugnsform. Häll köttfärssåsen över. Lägg resterande potatis över färsen. Bred bechamelsåsen jämnt över och avsluta med osten. Tillaga moussakan mitt i ugnen i ca 45 min, tills potatisarna mjuknar. Låt svalna nån minut, toppa med persilja och servera!
Det finns lika många recept på moussaka som det finns familjer i Bulgarien. Dock är det kyndel som är den traditionella kryddan, inte timjan 🙂