Caldo De queso con papas- Mexikansk potatis och ostsoppa

Läcker mexikansk potatissoppa med ost. I soppan finns bla grillad paprika som förhöjer smaken och ger hela rätten en mustig smak. Traditionellt när man lagar denna soppa i Mexiko använder man en ostsort som heter queso fresco. Det är en färsksot som har en fast och smulig konsistens. Den är svår att hitta i Sverige och därför har jag ersatt queso fresco med grillost.

4 portioner
2 gröna paprikor
1 purjolök
4 vitlöksklyftor
4 st tomater
500 g fast potatis
200 g grillost eller halloumi
2 tsk torkad oregano
2 st grönsaksbuljongtärningar eller 2,5 msk grönsaksfond
3 dl mjölk eller grädde (jag använder grädde)
1 l kokhett vatten
Salt & svartpeppar
Rapsolja eller smör till stekning
Persilja eller koriander till garnering vid servering

Recept på mexikansk linssoppa hittar du HÄR!

Gör såhär:
Börja med att grilla paprikorna i ugnen. Värm ugnen till 225°, gärna med grillfunktion. Lägg paprikorna på en plåt och grilla mitt i ugnen i ca 15-20 min, tills skalet på paprikorna svartnar och får en fin grillad yta. Vänd på paprikorna efter halva tillagningstiden för att få en fin färg runt om. Lägg paprikorna i en skål och täck skålen med en tallrik. Låt svettas och svalna en stund. Skala sedan paprikorna, ta bort kärnhuset och hacka i tärningar. Lägg åt sidan.

Strimla purjolöken, skala och hacka potatis i tärningar, hacka tomaterna i tärningar, finhacka vitlöken. Hacka osten i tärningar.

Hetta upp smör eller olja i en gryta. Stek purjolöken tills den mjuknar. Vänd i vitlök, tomat och stek lite till. Vänd i potatis och stek allting lite snabbt. Tillsätt oregano, smula i buljong, tillsätt kokhett vatten, den grillade paprikan och låt soppan puttra under lock i ca 15 min. Ta bort locket, häll i mjölk eller grädde och låt soppan koka utan lock i ca 5 min. Vänd i osten, smaka av med salt och peppar. Låt soppan puttra på låg värme i ca 3 min. Toppa gärna med persilja eller koriander vid servering.

Join the Conversation

  1. Lizzie says:

    Gjorde en vegansk version av detta med veganfeta, blev jättegott!

  2. B.Wisser says:

    Mycket gott. Ska testa fler mexikanska rätter från bloggen. Kanske är inte alla recept helt autentiska men det gör mig inget om de är lite modifierade för svenska ingredienser.
    Förresten å ligger Mexiko i Nordamerika. Och Åland (ålandspannkakan, mums!)hör till Finland, inte Sverige. Ok, jag är en besserwisser.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close