Läcker mexikansk potatissoppa med ost. I soppan finns bla grillad paprika som förhöjer smaken och ger hela rätten en mustig smak. Traditionellt när man lagar denna soppa i Mexiko använder man en ostsort som heter queso fresco. Det är en färsksot som har en fast och smulig konsistens. Den är svår att hitta i Sverige och därför har jag ersatt queso fresco med grillost.
4 portioner
2 gröna paprikor
1 purjolök
4 vitlöksklyftor
4 st tomater
500 g fast potatis
200 g grillost eller halloumi
2 tsk torkad oregano
2 st grönsaksbuljongtärningar eller 2,5 msk grönsaksfond
3 dl mjölk eller grädde (jag använder grädde)
1 l kokhett vatten
Salt & svartpeppar
Rapsolja eller smör till stekning
Persilja eller koriander till garnering vid servering
Recept på mexikansk linssoppa hittar du HÄR!
Gör såhär:
Börja med att grilla paprikorna i ugnen. Värm ugnen till 225°, gärna med grillfunktion. Lägg paprikorna på en plåt och grilla mitt i ugnen i ca 15-20 min, tills skalet på paprikorna svartnar och får en fin grillad yta. Vänd på paprikorna efter halva tillagningstiden för att få en fin färg runt om. Lägg paprikorna i en skål och täck skålen med en tallrik. Låt svettas och svalna en stund. Skala sedan paprikorna, ta bort kärnhuset och hacka i tärningar. Lägg åt sidan.
Strimla purjolöken, skala och hacka potatis i tärningar, hacka tomaterna i tärningar, finhacka vitlöken. Hacka osten i tärningar.
Hetta upp smör eller olja i en gryta. Stek purjolöken tills den mjuknar. Vänd i vitlök, tomat och stek lite till. Vänd i potatis och stek allting lite snabbt. Tillsätt oregano, smula i buljong, tillsätt kokhett vatten, den grillade paprikan och låt soppan puttra under lock i ca 15 min. Ta bort locket, häll i mjölk eller grädde och låt soppan koka utan lock i ca 5 min. Vänd i osten, smaka av med salt och peppar. Låt soppan puttra på låg värme i ca 3 min. Toppa gärna med persilja eller koriander vid servering.
Gjorde en vegansk version av detta med veganfeta, blev jättegott!
Mycket gott. Ska testa fler mexikanska rätter från bloggen. Kanske är inte alla recept helt autentiska men det gör mig inget om de är lite modifierade för svenska ingredienser.
Förresten å ligger Mexiko i Nordamerika. Och Åland (ålandspannkakan, mums!)hör till Finland, inte Sverige. Ok, jag är en besserwisser.