Chai är ett gott och kryddigt orientaliskt te. I Mellanöstern serveras gärna en liten kopp te efter maten, de brukar vara ganska sötade och serveras i små chaiglas som heter “estikan”. Man smuttar och njuter av teet som kan smaksättas med mynta eller kardemumma. Vill du ha ett starkare te så har du bara i mer te och för kryddigare smak så tillsätter du mer kardemumma eller mynta.
Recept:
Ca 4-5 msk lösviktste, gärna rött eller svart indiskt te
7 dl hett vatten
Smaksättning, välj en av dessa:
2-3 kardemummakapslar
4-5 kvistar färsk mynta, både kvistar och blad
Gör såhär:
Öppna upp kardemummakapslarna genom att klämma på dom lätt. Blanda te, hett vatten och kardemumma i en tekanna. Justera styrkan på teet efter smak, jag har ca 4 msk te till 7 dl vatten. Värm upp på medelvärme och låt småsjuda i ca 3-5 min. Teet ska inte koka, utan småsjuda försiktigt. Om du vill ha mynta i teet blandar du ner det i kannan i slutet av koktiden och låter myntan få sjuda med 1 min.
Servera genast, eller låt det stå och dra en stund för starkare smak. Väldigt gott att söta teet med socker, honung eller smaksätta med några droppar citron. Man kan späda ut teet med hett vatten när tekannan har stått och dragit ett tag för att få en mildare smak.
Vad använder du för te?:)
Hej! Vilken te använder du ?