Mustig och smakrik indisk gryta med kikärtshalvor. En mättande vardagsrätt som man kan lyxa till med hemmabakad chapatibröd och raita. Kan även serveras med ris.
4-6 portioner chana daal
3 dl chana dal (se bild)
6-7 dl vatten
1 msk gurkmeja
1 lagerblad
Såsen:
2 tomater, hackade
1 finhackad lök
1 bit ingefära, finhackad eller riven (ca 1 msk)
4 st vitlöksklyftor, finhackade
1-2 st chili (torkad eller färsk funkar bra)
1 tsk spiskumminfrön
1 tsk chilipulver (kan ersättas med paprikapulver om man vill ha en mild gryta)
1 tsk gurkmeja
1 tsk korianderpulver
1 tsk garam masala
3-4 msk olja eller ghee till stekning
Salt
TIPS! Du kan tillsätta ca 300 g färsk, hackad spenat i grytan. Blanda ner dem i i såsen när det återstår 15 min av koktiden och låt dem få puttra med en stund. Om du har svårt att få tag i alla kryddor kan de istället ha 2 msk curry i grytan.
Garnering:
Finhackad koriander
Serveringsförslag (klicka för att komma till recept):
Chapatibröd
Indiskt ris
Vitkålscurry
Gör såhär:
Plocka bort dåliga chana dal som ibland kan finnas i förpackningen. Tvätta dem väl och blötlägg sedan i rikligt med vatten i en timme. Låt rinna av och skölj väl en gång till. Koka upp chana dal med vatten i en kastrull, skumma av och tillsätt sedan 1 msk gurkmeja och lagerblad. Låt koka i ca 60 min under lock på medelvärme. De ska bli helt mjuka.
I en annan kastrull, värmer du olja eller ghee. Tillsätt kummin först och stek i några sekunder. Blanda sedan i lök och stek tills den får färg. Blanda i vitlök och stek lite till. Blanda i tomaterna, ingefäran och grön chili. Rör om och tillsätt sedan alla kryddor. Fräs under omrörning i 2-3 min. Blanda i kokta chana dal tillsammans med vattnet som de har kokats i. Krydda med salt. Rör om och låt grytan sjuda i ca 30 min, rör om då och då. Tillsätt eventuellt mer vatten om grytan är för tjock. Garnera med hackade korianderblad och servera.
Raita med gurka
3 dl yoghurt
1 krm koriander
1 krm spiskummin
Salt och peppar
0,5 riven gurka
1 msk torkad eller färsk mynta
Blanda ihop alla ingredienser och låt stå i kylen en stund innan servering.
Indisk mat är så gott och det här såg otroligt gott ut.
Ja det är verkligen gott 😀 Kram /Zeina
Hej!
Går det lika bra att göra denna med hela kikärtor?
Nej.