Filodegspaj med spenat och fetaost

Frasig filodegspaj med spenat och fetaost. Pajen är inspirerad av Balkans pite med spenat och Greklands spanakopita. Istället för att göra egen deg, som man gör när man lagar pite, så har jag gjort det enkelt för mig själv och använt färdigköpt filodeg. Det blev supergott! Pajen är lika god att serveras varm som kall.

4-6 portioner, 12 bitar
12 st ark filodeg (ca 250 g)
500 g färsk spenat
150 g fetaost
1 purjolök
2 st ägg
2 dl creme fraiche (34% fetthalt)
100 g smält smör till pensling
Smör eller olja till stekning
Salt & peppar

Gör såhär:
Värm ugnen till 175°. Hacka purjolöken i strimlor. Hetta upp olja eller smör och stek purjolöken glansig. Grovhacka spenaten. Blanda sedan samman spenat, stekt purjolök, smulad fetaost, ägg, crème fraîche, salt och peppar i en bunke.

Smörj en långpanna med smör. Lägg ett ark filodeg i långpannan, pensla filodegen med smält smör. Lägg ytterligare 5 ark filodeg i långpanna och pensla varje ark med smör. Du ska alltså ha 6 penslade filodegsark på varandra. Lägg spenatfyllningen jämnt över hela filodegen.

Täck spenaten med 6 ark filodeg och pensla varje ark med smör. Baka pajen mitt i ugnen tills den blir gyllene och frasig i ca 35-40 min. Ta ut från ugnen och dela pajen i portionsbitar när den fortfarande är varm Täck sedan med bakduk och låt svalna i ca 5 min. Servera gärna med en sallad och tzatsiki.

Join the Conversation

  1. Christina says:

    Går det bea med fryst spenat? Isf hur mkt?

    1. Minou says:

      Jag använde ett paket fryst hel spenat till detta. Spenaten fick ligga i ett durkslag och tina upp. Sedan pressade jag ut den mesta vätskan ur spenaten. I stället för fetaost tog jag White cheese på burk eftersom det fanns hemma. Det blev mycket gott.

  2. Jenny says:

    Hej! Detta låter gott!!
    Kan man frysa in denna? kanske skära upp innan i så fall?

    1. Zeina Author says:

      Hej,
      Det funkar jättebra att frysa in denna.
      Ja det är bäst att skära upp den först 🙂

  3. Hej! Går rutorna att frysa?

  4. Carolina says:

    Hej zeina !
    Först och främst vill jag tacka för en super bra blogg. Du har det lilla extra som man inte ser oss andra , och det är kärlek!
    Nu till min fråga ,kan man förbereda filodegspajen med spenat dagen innan, och grädda dagen efter ?
    // mvh carolina

    1. Zeina Author says:

      Hej Carolina!
      Så fin du är. Tack snälla!
      Det går dessvärre inte förbereda den ogräddad den dagen innan. Filodeg är känslig och kan lätt smulas sönder av vätskan i spenaten. Du kan däremot grädda den dagen innan och värma upp den nästa dag. Den blir dock inte lika frasig men fortfarande supergod.

  5. Hur får jag filodegsarken att hålla ihop? Dom lägger sig som två tre flagor ovanpå. Jag penslade med smör emellan o på toppen.
    Annars en fantastiskt god ”paj”.
    / Elsa

  6. Mathilda says:

    Fick samma problem som Elsa
    Såg på Youtube att man lägger en fuktig kökshandduk över filodegen så dom inte torkar och lyfter i ugnen medan man lägger på ark för ark.

    Får testa det nästa gång för det här bara måste man göra igen

  7. Hur stor långpanna?

  8. Birgitta Eriksson says:

    Kan man frysa färdiggräddad filodegspa?

    1. MixyT says:

      Ja det går jättebra. Färdiga filodegspajer med spenat och feta finns i frysen i många mataffärer. De brukar vara ogräddade men hemlagad paj ska vara färdiggräddad innan man lägger den i frysen.

      1. Lejla says:

        Varför måste hemmalagad vara gräddad först?

  9. Kan man använda grekisk yoghurt istället för creme fraice?

  10. Lanja Sabir says:

    Jag bjöd mina gäster idag på denna. Åh vad jag fick för trevliga kommentarer. Tack Zeina för att du bjuder på så många bra recept.

  11. Lejla says:

    Hej, undrar om man kan frysa ner den ogräddad? Förbereda allt och sen frysa in och ta ut tina sedan lägga in i ugnen? Borde väl vara samma som de ogräddade burek i mataffärerna?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close