Lussekatter på ett smartare sätt

ÅH så goda lussekatter! Enkla att forma, ett super fiffigt knep som underlättar väldigt mycket. Fyllda med mandelmassa blir dessa himmelskt goda.
Fotor_144588460504055

Ca 35-40 st lussekatter
Fyllningen:
100 g rumsvarmt smör
125 g riven mandelmassa
1 msk vaniljsocker
Degen
4 dl mjölk
1 dl vispgrädde (kan bytas ut mot 50 g smör)
4 påsar (2 g) saffran (halvera mängden för mildare saffransmak)
50 g färsk jäst
½ tsk salt
2 dl strösocker
250 g kesella 10 %
100 g rumstempererat smör
Cirka 14-16 dl vetemjöl special

Gör såhär:
Värm mjölk, vispgrädde och saffran till cirka 37 grader. Lös upp jästen i degvätskan. Blanda i salt, strösocker och kesella. Tillsätt mjukt smör och lite vetemjöl i taget. Knåda degen väl. Låt jäsa till dubbel storlek i bunken under duk, i cirka 45 minuter.Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen i en separat skål.

Värm ugnen till 200°.  Dela degen i 4-5 delar och kavla ut en halva i taget till en rektangulär platta, cirka 1 cm tjock. Följ anvisningarna nedan för att forma dina lussekatter.Låt saffransbullarna jäsa under bakduk till dubbel storlek i cirka 40 minuter. Pensla bullarna med uppvispat ägg,och grädda dem gyllene i mitten av ugnen i cirka 10-12 minuter, 200°.

Hur du formar dem:
Kavla ut degen till en rektangulär platta. Bred valfri fyllning på halva degen och rulla fram till mitten. Vänd på degen och gör samma sak igen. Nu har du en snygg åtta. Skär ut degen, lägg på plåt, låt jäsa en stund. Pensla med ägg och grädda i ugnen!
Att tänka på:
1 Kavla inte ut degen för tunn
2 Kavla inte ut degen för lång eller bred, en lagom stor platta
3 Tryck inte för hårt när du smetar ut fyllningen
4 Mjöla bordet, innan och efter du vänder degen
Fler tips med samma deg
Saffransgifflar
Saffransbullar
Fotor_144588448264048Fotor_144588454192240Fotor_144588460504055Fotor_144588478833561Fotor_144588471237254Fotor_14458876910115112193275_1613303938935433_7992160342534512014_n

Join the Conversation

    1. Ett fantastiskt recept! De godaste lussebullar jag någonsin ätit.

  1. Vad menar du mjukt smör? Sånt flytande eller vanligt smör i paket som fått mjukna

    1. Zeina Author says:

      Smör i paket som får mjukna lite

  2. lemis says:

    hej
    i ingredienserna har du skrivit att man kan byta ut grädde mot 50 g smör och man ska ha 100 g rumstemp smör .. ska man ha 150 g smör i degen eller

    1. Zeina Author says:

      150 g smör blir det om man utesluter grädden 😀

  3. Letti says:

    Hej.
    Jag förstår inte riktigt hur man gör med fyllningen? Med vänlig hälsning, Letti

    1. Zeina Author says:

      Hej. Du ska blanda ihop alla ingredienser tills du får en krämig massa. Bara rör om med en slev 😀 Lycka till /Zeina

  4. SaraMargareta says:

    Åhhh de godaste lussebullarna EVER! Så saftiga och smakrika, sedan kanske de inte blev de vackraste jag bakat men träning ger färdighet. Ditt råd att inte kavla för tunt var mycket bra, sista kavlingen fick jag till det riktigt snyggt. Själva degen i sig är suveränt god, grädden antar jag eftersom det har jag aldrig bakat på förut. Jag har även gjort med fyllning förr men det här det blev så så bra och vad enkelt! Topprecept!

    1. Zeina Author says:

      Men så HÄRLIGT!! Blir så glad att jag nästan spricker av att läsa. TUSEN tack för att du berättar och skriver om vad du tyckte. Glädjer mig. Kram på dig. Ha det fint /Zeina

  5. Marie i Gbg says:

    Så glad att jag hittat din blogg!
    Gjorde lussebullarna igår ( tog kvarg istället för kesella då jag är laktosintolerant ) och jisses så goda!! De saftigaste lussebullarna nånsin tack!

    1. Zeina Author says:

      Så glad jag är att du har hittat hit 😀 tack snälla. Underbart att läsa! Kram på dig och ha en trevlig helg /Zeina

  6. Mariam says:

    Hej, kan man byta ut kesella mot något annat?
    Tack för en super härlig blogg ☺

    1. Zeina Author says:

      Hej 😀
      Tack! Det går bra att ha i lite mer smör istället, ca 50 g. Lycka till /Zeina

  7. Hej
    Kan man byta ut färskjästen till torrjäst i receptet?

    1. Zeina Author says:

      Det går jättebra att använda torrjäst 🙂

  8. just hittat din blogg, TACK !! detta skall jag snarast prova för jag längtar efter saffrans brödet. // elisabeth

  9. Hej! Kan man göra vanliga lussekatter med detta receptet ? På det vanliga sättat då 🙂

  10. Annette Castenhag says:

    Hej Zenia !
    För andra året i rad har jag bakat dessa goda lussekatter, jag tog nog för lite mjöl så de blev svårhanterligt att vända degen för att rulla den mot mitten.
    De blir inte så lätt att få dom jämna och snygga men det kan de vara värt. Jag skull vilja ge dig min farmors goda chokladkaka recept, de är lätta att baka men knepet är att inte grädda dom mer än 5 min. Farmors kakaokakor. 1,5 dl socker 1 ägg 2 hg smör eller margarin, 1msk vaniljsocker, 2 msk kakaopulver,
    5 dl mjöl. Blanda ihop alla indgredienserna och sist mjölet som jag brukar spara 1/2 dl när jag bakar ut 3 längder,( gör ett dike i mitten där nötthacket skall ligga)pensla med ett ägg och sedan skall det strös på hackade hasselnötter. jag gräddar dem i het ugn i 5 min, det kan verka lite för de är lösa när de kommer ut ur ugnen. De blir bra när de svalnat. Skäres lite snett innan de har kallnat. Detta recept är mycket gammalt och det har bara sparat inom familjen.
    god Jul.
    Annette

  11. Hej! Funkar det lika bra med Manitoba Cream istället för vetemjöl special? ☺️

  12. Emelie says:

    Det här blir det nya standardreceptet för lussebullar. Lätta att baka, och alla bara tryckte i sig bullarna

  13. Atosa says:

    Ser helt magiskt ut!! Ska definitivt prova till helgen 🙂
    Ska det vara 200 grader varmluft?

  14. Supergoda lussebullar. Är lite förvirrad av jästiden. När bullarna är färdiga och ligger på plåtarna… Hur länge ska de jäsa? På ett ställe står det 40 min och på ett annan ställe “en liten stund” – Vad är den ultimata jästiden? Tack för bra recept – peace

  15. Hej! Hur mycket använder man torrjäst istället för färskjäst?

  16. Anonym says:

    Ser inte äkta ut.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close