Gigantes plaki-Ugnsbakade grekiska bönor

Ugnsbakade bönor i en god tomatsås är en grekisk favorit. En äkta gigantes plaki görs på riktigt stora och torkade vita bönor som man blötlägger och kokar själv. Dom är maffiga och har en smöraktig konsistens. Så goda! Min mamma brukade laga fasolia med stora vita bönor, älskar fasolia. Det funkar dock alldeles utmärkt att “fuska” och använda kokta lima-bönor istället. Lima-bönor är lättare att hitta i mataffären och rätten blir minst lika god som “originalet”. Servera gigantes plaki som tillbehör vid maten eller som en hel måltid med en bit bröd och fetaost.

4 portioner
3 frp stora kokta vita bönor, sköljda & avrunna (á 390 g)
1 gul eller rödlök
2 selleristjälkar
1 morot
4 vitlöksklyftor
1 msk torkad oregano
400 g krossad tomat
1 lagerblad
2 dl vatten
Olivolja
Salt & peppar
Garneringsförslag:
Fetaost (kan uteslutas för ett vegansk alternativ, ersätt då med rostade pumpafrön)
Färsk oregano eller persilja
Serveringsförslag:
Grekiskt bröd

Gör såhär:
Hacka lök, selleri och morot i små tärningar. Hacka vitlök fint. Hetta upp olivolja och stek lök, selleri och morot tills allting får färg. Vänd i vitlök, oregano och stek lite till. Tillsätt krossad tomat, vatten, lagerblad, salt, peppar och blanda. Låt såsen puttra under lock i ca 15-20 min.

Värm ugnen till 200°, över och undervärme. Lägg bönorna i en ugnsform. Häll såsen över bönorna, blanda ihop allting med en sked, ringla lite olivolja över och täck formen med ett lock eller folie. Baka mitt i ugnen i ca 30. Toppa med fetaost, persilja eller oregano och servera med en bit bröd eller som tillbehör vid maten.

Join the Conversation

  1. Hej,
    Jag undrar vad du rekommenderar att man äter denna rätt tillsammans med? Jag funderar på att göra kokosris, blir det bra tror du? Har du något annat alternativ?
    Hälsningar Emma

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close