Gniazdka- Friterade polska bakelser

Gniazdka är en polsk favorit till fikat. Det är en twist på den franska klassikern eclair. Istället för att baka eclairn i ugn friteras bakelserna och toppas med en god honungsglasyr. Gott!Ca 15 st gniazdka
3 dl vatten
100 g smör
2 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
3 ägg (ej för stora)
Glasyr:
2,5 dl florsocker
1,5 msk honung (ljus sirap funkar också)
Ca 1-2 msk mjölk

Recept på polsk saltgurkssoppa hittar du HÄR! och recept på polska pannkakor hittar du HÄR!

Gör såhär:
Börja med att klippa ut ca 15 fyrkanter av bakplåtspapper (se bild nedan). Förbered olja i en stekpanna med höga kanter eller en liten kastrull och ställ åt sidan.

Gör sedan smeten. Smält smöret i en kastrull, häll i vattnet, salt och låt blandningen koka upp. Vispa ner mjölet medan det småkokar vispar du kraftigt tills degen släpper kanterna på kastrullen och blir en klump. Ta bort från plattan och låt svalna. Rör i ett ägg i taget och vispa kraftigt i några sekunder mellan varje ägg.

Hetta upp olja till ca 170°. Lägg smeten i en spritspåse. Spritsa ut en rund “donut” på ett litet bakplåtspapper. Droppa försiktigt ner pappret i oljan med bakelsen nedåt. Efter ca 3 min kommer pappret att lossna från bakelsen. Ta försiktigt bort pappret.  När bakelsen är gyllene så vänder du den och friterar ytterligare i 3-4 min på andra sidan. Väldigt viktigt att du ser till att fritera bakelserna ordentligt och att de inte är degiga i mitten. Du ska inte ha för hög värme för då får dom färg på utsidan men förblir råa i mitten. När bakelserna är gyllene och frasiga tar du ur dom från oljan och låter rinna av på papper. Ställ sedan alla bakelser på ett galler och låt kallna,

Blanda ihop alla ingredinser till glasyren. Ha inte för mycket mjölk, glasyren ska vara tjock. Ringla glasyren över bakelserna och låt sedan rinna av på galler. Låt glasyren stelna och servera! Bakelserna är allra godast samma dag som de har friterats.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close