Fantastiskt grönkålssallad med frisk och fruktig smak. Jag smaksätter vinägretten med granatäppelsirap, det stärker smaken på granatäppelkärnorna och ger salladen en fräsch syrlig smak. Har du inte granatäppelsirap hemma funkar det jättebra med lite citron och balsamico också. Du kan förbereda kålen flera timmar innan servering. Ett fräscht och gott tillbehör på julbordet!
8-10 portioner
500 g grönkål
4 st blodapelsin (vanlig apelsin funkar också bra)
1 granatäpple
1 dl grovhackade valnötter eller pekannötter
Vinägrett:
0,5 dl vitvinäger
5 msk granatäppelsirap (kan ersättas med citron och lite balsamico)
5 msk olivolja
1 msk dijonsenap
Salt & peppar
Gör såhär:
Blanda ihop alla ingredienser till dressingen och ställ åt sidan. Hacka grönkålsbladen fint och lägg i en bunke. Häll dressingen över kålen och krama in den i kålen. Smak av och tillsätt eventuellt mer salt eller vinäger. Hit kan du förbereda kålen flera timmar innan servering. Kålen blir jättegod när den får marineras. Förvara i kylen fram till servering.
Filea apelsinerna och kärna ur granatäpplet. Blanda kålen igen och lägg upp på ett fat, toppa med apelsinerna, granatäppelkärnorna och valnötterna. Servera!