Cevapibollar-Köttbullar med smak av Balkan

Testa att piffa upp köttbullarna lite med smak av Balkan. Här har jag helt enkelt format klassiska cevapibiffar till runda köttbullar. Lika läckra att servera på julbordet som till fredagens middag. Klassiska cevapi hittar du HÄR!

Ca 30 st köttbullar, 6 portioner
1 kg köttfärs av valfri sort (gärna med hög fetthalt)
3 st vitlöksklyftor
0,5 gul lök
1 dl kolsyrat vatten
1 tsk bikarbonat (gör köttet saftigt)
Salt & svartpeppar
1,5 tsk paprikapulver
Vegeta (kan uteslutas)
Kaymak:
200 g färskost
100 g smör
1 dl creme fraiche (34% fetthalt)
Salt
Servering:
Lepinjabröd

Ajvar
Gul lök

Gör såhär:
Riv eller mixa löken tills det blir en fin massa. Pressa eller riv vitlöksklyftorna. Lös upp bikarbonatet med kolsyrat vatten. Blanda sedan ihop alla ingredienser till biffarna i en bunke. Täck bunken väl och låt stå i kylen i minst 12 timmar, gärna upp till 24 timmar. Det ger godast smak och bäst konsistens på köttbullarna om köttet får stå i kylen ett bra tag.

Fukta händerna och forma köttbullar. Stek dem i olja ca 7-8 min runtom. Servera med bröd, ajvar, kajmak och lök. Doppa gärna brödet i oljan som köttbullarna har stekts i innan du monterar ihop din macka.

Kaymak: Låt alla ingredienser stå i rumstemperatur en stund innan du mixar dem samman. Smöret ska vara rumsvarmt och mjukt. Lägg sedan alla ingredienser i en skål och mixa röran slät med en stavmixer, det ska inte vara några klumpar från smöret. Servera direkt eller förvara i kylen fram till servering.

Join the Conversation

  1. Birgitta says:

    Hej. Ser jättegott ut. En Fråga. Kaymak, när det gäller färskosten, vad menas här? typ Philadelfia ost?
    mvh Birgittta

    1. Bosnier says:

      Typ creme fraiche och uteslut paprika, den går inte in i cevapi. Inte heller vitlök, om du ska ha vitlök ha bara lite i och se till att det är i pulver.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Like
Close
Your custom text © Copyright 2022. All rights reserved.
Close