Tänker du ogräs när du hör maskrosblad? Då får du tänka om! Maskrosblad är supergott och idag bjuder jag på libanesisk hindbeh. En favorit hos mig sen jag var liten. Mina syskon och jag brukade plocka massor som mamma lagade en fantastiskt god klassiker av. Hindbeh är en libanesisk favorit som serveras med pitabröd. Kan avnjutas som en lunch eller dukas fram på mezzebordet. Lika god att avnjutas varm som kall!
4 portioner
800 g späda maskrosblad
3 st gula lökar
Olja till stekning
Ca 2 st citroner (justera syra efter smak)
Salt och peppar
Serveringsförslag:
Pitabröd
Gör såhär:
Plocka maskrosblad. Tvätta ordentligt. Hacka i bitar. Förväll sedan maskrosbladen i hett vatten tills de mjuknar. Sila av och låt svalna. Pressa sedan ur så mycket vätska som möjligt från bladen med händerna. Detta gör du för att få bort den skarpa beska smaken på bladen. Ställ åt sidan.
Hacka löken i strimlor. Hetta upp olja och stek löken tills den blir karamelliserad. Ta bort ⅔ av löken från stekpannan och ställ åt sidan, spara det till garnering senare. Häll ner maskrosbladen med löken i stekpannan och stek under omrörning. Krydda med salt, smaksätt med juice från citron och fortsätt steka en stund. Häll upp maskrosbladen på ett fat, garnera med lök och servera med bröd.
Titta på formen på maskrosbladen i korgen! Just bladen med den formen har jag fått lära mig är godast att äta.
Ska den stora bladnerven tas bort för den här rätten?