Dags för ännu en matsedel på bloggen fylld med massa gott! Smaklig spis❤️
Måndag- Ost och broccolisoppa
Tisdag- Lax med grekiska smaker
Vegetariskt alternativ- Grekisk gemista
Onsdag- Citronrisotto med sparris
Torsdag- Apelsinkyckling (recept nedan)
Vegetariskt alternativ- Kimchi fried rice
4 portioner
600 g kycklingfilé
olja till stekning
Marinad:
ca 3 cm riven färsk ingefära
1/2 dl majsstärkelse
1/2 dl japansk soja
Sås:
saft från 2–3 apelsiner eller 2 dl apelsinjuice
1 msk majsstärkelse
finrivet skal från 1 apelsin
2 msk hoisinsås
2 msk risvinäger
2 pressade vitlöksklyftor
Garnering:
strimlad salladslök
rostade sesamfrön
Blanda ingredienserna till marinaden.
Skär kycklingen i bitar och lägg ner i marinaden. Låt marinera minst 10 minuter. Vispa ihop såsen under tiden. Hetta upp olja i en stekpanna och bryn kycklingen med sin marinad tills den får lite färg. Ringla över såsen och låt alltsammans sjuda i cirka 10 minuter, eller tills kycklingen är genomkokt. Garnera med salladslök och sesamfrön. Servera med ris.
Fredag- Pannbiff med lök
Vegetarisk alternativ- Saftiga rödbetsbiffar
BAKTIPS!
Palestinska musakhanrullar
Dags för del nr 3 i min Ramadanserie✨ Idag bjuder jag på Palestinska musakhanrullar och skickar lite extra kärlek till alla er som bryter fastan på jobbet❤️ Dagens fråga:
VAD DRÖMDE DU OM SOM BARN ATT BLI NÄR DU BLIR STOR?🫶 Recept med steg för steg bilder:
https://zeinaskitchen.se/palestinska-musakhanrullar/
#ramadan#iftar
Atayef✨ Recept https://zeinaskitchen.se/atayef-libanesiska-pannkakor/
Ramadan Mubarak ❤️ Recept: https://zeinaskitchen.se/harira/
Panerar fisk i ett skolkök tillsammans med Kommunal
Recept på maten hittar du här:
https://zeinaskitchen.se/panerad-fisk-med-potatismos-och-kall-dillsas/
Läs mer om kommunal här:
https://www.kommunal.se/
Så gör du den perfekta hummusen med Zeina Mourtada
Perfekt hummus mixad med Bosch VitaPower 4! Den enda blendern du någonsin kommer att behöva i ditt kök! Läs mer om blendern här:
https://www.bosch-home.se/nyheter-och-kampanjer/blender-vitapower-serie4
Recept på hummusbowl
Hummus:
2 frp kokta kikärtor (á 400 g)
4 msk tahina
1 vitlöksklyfta
1-2 citroner (justera syra efter smak)
Salt
Stekta kikärtor
1 frp kokta kikärtor (á 400 g)
1 tsk Spiskummin
1 tsk paprikapulver
Salt & peppar
Rapsolja till stekning
Garnering:
100 g coktailtomater
0,5 gurka
1 rödlök
Olivolja
Chiliflakes
Rödkålssallad:
1 klyfta rödkål
0,5 tsk salt
Ca 1 citron (justera syra efter smak)
2 tsk vitvinsvinäger (kan uteslutas)
2 msk olivolja
Servering:
Bröd
Gör såhär:
Rödkålsallad: Strimla kålen i tunna strimlor, gärna med en mandolin eller osthyvel. Strö salt på kålen. Blanda med övriga ingredienser till kålen och ställ i kylen.
Hummus: Lägg tahina, salt, citronsaft och pressad vitlök i en blender. Mixa i ca 30 sekunder tills tahinan blir en fast och vit massa. Hoppa inte över detta moment, när du mixar tahina får den en mild och god smak och den ger dig en extra krämig hummus. Efter att du har mixat i ca 30 sek kommer tahinan bli ganska fast i konsistensen, späd ut med lite vatten och mixa lite till. När den känns krämig tillsätter du kikärtorna. Skala gärna kikärtorna först. Mixa i ca 2-3 min, öppna upp blendern och skrapa ner kanterna med jämna mellanrum. Smaka av hummusen och tillsätt eventuellt mer salt, citron eller vitlök. När kikärtorna är helt finfördelade börjar du sakta späda ut hummusen med vatten, samtidigt som blendern är igång. Fortsätt mixa tills kikärtsröran är helt len och krämig. Hummusen ska varken vara torr eller för lös i konsistensen.
Stekta kikärtor: Hetta upp olja i en stekpanna. Vänd i kikärtor, krydda med salt, peppar, spiskummin, paprikapulver och stek under omrörning i ca 3-4 min.
Hacka alla grönsaker och persilja. Lägg hummus på en tallrik, toppa med stekta kikärtor, grönsaker, persilja, chiliflakes, oliver och ringla slutligen olivolja över. Servera med bröd!
Pitabrödschips:
2 st tunna pitabröd
0,5 dl zaatar
2 msk olivolja
Värm ugnen till 225°, över och undervärme. Skär pitabröden i trianglar eller fyrkanter. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Pensla bröden med olivolja och strö sedan zaatar över. Baka mitt i ugnen tills chipsen blir gyllene och frasiga, ca 6-8 min.