Hunkar begendi- Turkisk lammgryta med auberginemos

Tänk dig en mustig lammgryta på en bädd av krämig auberginemos… mmmm… ljuvligt! En turkisk favorit. Hunkar begendi görs helst med lammkött men du kan byta ut det mot lövbiff eller ryggbiff och förkorta tillagninsgtiden.

4 portioner
500 g lammstek utan ben
2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
4-5 st färska tomater (kan ersättas med 400 g krossad tomat)
2 msk tomatpure
1-2 st sivri (turkisk paprika, kan ersättas med färsk chili)
Salt & peppar
Ca 2 dl vatten
Auberginemos:
4 st aubergine
50 g smör
2 msk vetemjöl
2 dl mjölk
1 dl riven ost (välj en ostsort med mycket smak som tex cheddarost. Jag tog västerbottensost)
Salt & peppar

Gör såhär:
Börja med att grilla auberginerna. Värm ugnen till 225°, gärna med grillfunktion på. Gör 3-4 hack på varje aubergine, hacken gör du för att slippa att de spricker under grillning. Lägg på ett galler och grilla mitt i ugnen tills skalet svartnar, ca 25 min. Lägg i en bunke, täck bunken med ett lock och låt svettas och svalna.

Hacka lammköttet, lök och tomaterna i små tärningar. Finhacka vitlök. Hetta upp olja och stek löken tills den får färg. Vänd i köttet och stek tills den får färg. Tillsätt vitlök, tomat och stek under omrörning i ca 4-5 min. Tillsätt tomatpuré, stek lite till. Häll över vatten, smaka av med salt och peppar. Vänd i sivri eller chili, du kan hacka dem eller ha i dom hela. Jag slänger ner dom precis som de är utan att hacka. Lägg ett lock på grytan och låt koka tills köttet mjuknar, ca 1-1,5 h. Späd eventuellt ut med mer vatten vid behov under koktiden. Köttsåsen ska tjockna och vara mustig, inte vattnig.

Skala auberginerna och hacka fint. Hetta upp smöret i en stekpanna och låt det brynas lite lätt. Tillsätt mjölet och fräs mjölet nån minut under omrörning. Vänd i mjölk samtidigt som du ständigt rör om, koka upp tills du får en tjock och klumpfri blandning. Vänd i aubergine, blanda och tillsätt sedan ost. Blanda tills osten smälter. Smaka av med salt och peppar. Häll auberginemoset på ett fat, toppa med grytan och servera!

Join the Conversation

  1. Älskar detta recept, det är så gott! Lite piller med auberginen när den ska grillas och skalas. Såg något annat recept där de har mild färskost istället för lagrad hårdost. Tror jag föredrar med lagrad ost, annars blir moset inte så mycket smak.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close