Citron piccata är en italiensk klassiker som traditionellt tillagas med kyckling. Mjölpanerad kyckling som steks och sedan vänds i en syrlig sås med kapris. Idag testade jag att laga rätten med fisk istället för kyckling. Mama Mia så gott det blev. Himmelskt! Jag serverade kokt potatis, gröna bönor och salmoriglio bredvid. Salmoriglio är en frisk italiensk citronvinägrett som är supergod att ringla över de flesta rätter.
6 portioner
800 g vit fiskfilé (tex torsk eller spätta, jag tog torskfilé)
Ca 0,5 dl vetemjöl
Salt & svartpeppar
Olja & smör till stekning
Sås:
1 citron
0,5 dl kapris
2 msk finhackad persilja
4 dl vatten
15 g smör
2 tsk vetemjöl
Salt & svartpeppar
Serveringsförslag:
Potatis
Gröna bönor
Salmoriglio (valfritt, citronvinägrett, recept nedan)
Recept på italiensk kyckling francese hittar du HÄR!
Gör såhär:
Krydda fisken med salt och peppar. Panera i vetemjöl och skaka av överflödig vetemjöl. Hetta upp olja och smör i en stekpanna, stek fisken ca 4 min på varje sida. Lägg fisken åt sidan. I samma stekpanna som du stekte fisken lägger du en klick smör och bryner snabbt 2 tsk vetemjöl. Häll över vatten, kapris, juice från en halv citron, resten av citronen hackar du i skivor och lägger i stekpannan och kokar upp såsen. Sänk värmen, lägg ner fisken i såsen, toppa med persilja och låt sjuda långsamt i ca 4 min. Smaka av med salt och peppar. Servera med önskat tillbehör.
Salmoriglio:
1 citron
0,5 dl olivolja
2 msk vatten
1 msk färs oregano eller 1 tsk torkad
1 riven vitlöksklyfta
Gör såhär:
Lägg allting i en skål och vispa ihop med en gaffel. Ringla över fisk, kött, sallad eller något annat gott som du vill piffa upp med lite syra.
Ett enkelt och supergott sätt att tillaga en delikat fiskrätt! En ny fiskfavorit som fungerar lika bra till vardags som fest.