Kaka Al Quds-Palestinska Jerusalembröd. Fantastiskt goda bröd som är perfekta att ta med på picknicken eller njuta av till frukost. Servera gärna med zaatar, olivolja och te.
8-9 st bröd
2 tsk torrjäst eller 25 g färsk jäst
1,5 dl ljummen mjölk
1,5 dl ljummet vatten
50 rumsvarmt smör
Ca 7dl vetemjöl
2 msk strösocker
0,5 tsk salt
Pensling/garnering:
Mjölk
Sesamfrön
Gör såhär:
Blanda jäst, vatten, mjölk och socker i en bunke och låt stå i 10 minuter. Ha sedan i rumsvarmt smör. Tillsätt sedan det mest av mjölet och salt. Bearbeta degen tills den får en smidig konsistens, cirka 10 min med maskin, eller dubbelt så lång tid för hand. Ha eventuellt i mer vetemjöl om degen känns för kladdig under tiden du bearbetar den. Efter att du har arbetat degen kan du antingen mjöla den eller ringla olivolja över (jag mjölar den). Täck sedan bunken med plastfolie och låt jäsa i ca 1-1,5 h i rumstemperatur.
Häll ut degen på mjölat bakbord och dela i 8-9 delar. Forma degbitarna till bollar och täck sedan med en kökshandduk, låt degen vila i 10 minuter. Lägg rikligt med sesamfrön på en bricka och lägg mjölk till pensling i en skål.
Ta en degboll rulla den med händerna till en lång och smal längd. Nyp ihop längden till en avlång bagel. Lägg bageln på brickan med sesamfrön, pensla bageln med mjölk och vänd sedan hela i bageln sesamfrön. Det ska vara sesamfrön runt hela bageln. Lägg sedan på en plåt med bakplåtspapper. Upprepa samma procedur med resterande deg. Täck bröden med bakduk och låt jäsa i 35 min under kökshandduk.
Värm ugnen till 200°, över och undervärme. Baka mitt i ugnen i ca 12-15 min. Bröden ska få en fin gyllene färg. Ta ut och låt svalna. Servera med önskat tillbehör och njut.
Jerusalem ligger i Israel