Kalkon

Helstekt kalkon är en riktig festmåltid som räcker för många. Min mamma serverade alltid kalkon till familjen på nyårsafton Den förgyllde middagsbordet! Ge kalkonen tid att tillagas långsamt och även vila efter tillagning. Ös på den hela tiden med jämna mellanrum för att behålla den saftig.  


Ca 10 portioner kalkon
1 kalkon på ca 4,5-5 kg
Vitlökssmör:
200 g rumsvarmt smör
3 msk olivolja
3 vitlöksklyftor
Rivet skal från en citron (bara det gula)
Saften från en citron
1 liten knippe finhackad färsk persilja (ca 2 dl)
1 msk torkad timjan
1 msk paprikapulver
Ca 1 msk salt (gärna örtsalt)
1 tsk svartpeppar
Fyllning:
1 vitlökshuvud delad i mitten
1 gul lök delad i klyftor
0,5 apelsin delad i klyftor
1 äpple delad i klyftor
2-3 kvistar valfria färska örter (jag hade rosmarin)
Salt och peppar
Garnering:
Olivolja
Paprikapulver
Torkad timjan

Gör såhär:
Blanda ihop alla ingredienser till vitlökssmöret och ställ åt sidan. Rensa kalkonen och ta bort halsen. Torka rent den med hushållspapper. Förbered alla ingredienser till fyllningen. Lyft försiktigt upp skinnet. Klicka in bitar med smör under skinnet, spara lite topping. Smörj sedan ut smöret så mycket du kan på undersidan av skinnet. Krydda insidan av kalkonen med salt och peppar och stoppa in all fyllning. Smörj resten av kalkonen med resterande smör. Lägg på en plåt med bröstsidan uppåt. Hit kan du förbereda allting och ha kalkonen i kylen till nästa dag om du vill laga den vid senare tillfälle.

Värm ugnen till 225°. Krydda  ovansidan av kalkonen med lite timjan och paprikapulver. Ringla över olivolja. Ta in kalkonen i ugnen och grädda i 10 min, nu får skinnet lite krispig yta. Ta ut den och sänk värmen till 175°. Ös på kalkonen med fettet som runnit av den.
Vik ihop en bit folie till ett fyrkantigt ark och täck bröstsidan (se bild). Just den delen av kalkonen kan lätt bli torr och därför täcker vi den. Ta in i ugnen och grädda i ca 3 timmar. Ta ut plåten och ös på kalkonen var 30:e min, även under folien. Sista 30 min av tillagningstiden tar du bort folien, öser på kalkonen och tillagar den. Låt kalkonen vila i minst 30 min innan du skär i den.

Gör sås av skyn. Lägg all fett som runnit av kalkonen i en kastrull, häll över 5 dl grädde och 1 msk mjöl. Koka upp under omrörning och låt sjuda på svag värme i 3-4 min. Smaka av med salt & peppar.

Join the Conversation

  1. Hej Zeina!

    Tack för dina recept <3
    Ska prova flera av dina recept!
    Så inspirerande och en super blogg,
    Då man ej vet vad man ska laga för mat…

    Jag undrar kan man använda margarin eller är det godare med smör?

    Tack på förhand!

    1. Zeina Author says:

      Hej,

      Så trevligt att du gillar mina recept. Tack snälla❤ Jag rekommenderar smör, det är mycket godare och ger bättre resultat. Kram

  2. Rebeccah says:

    Hej zeina

    Jag undrar om man kan ha annan fyllning i? Tex ris o köttfärs med nötter??

  3. Semra Karabay says:

    Kan man använda stekspåse istället

  4. Britt-Marie Sandell says:

    Hej Zeina.
    Tänkte bjuda på Kalkon middag
    Imorgon,vad är lämpligt att bjuda till förrutom
    Rödkål,grönkålssallad, broccoli
    Gele,sås.Tänkte även potatis
    Vad är lämpligast
    Klyftpotatis eller Hasselbackspotatis?
    Mvh Britt Marie
    Dina recept är SUUPER

  5. Minou says:

    Mammas kalkon på nyårsafton! Hon fyllde den med vitt bröd och kryddor. Tyvärr är det för sent att fråga henne om receptet. Hur hon fick den så saftig och skinnet så krispigt. Den härliga smaken Till den gräddsås med sky från kalkonen. Klyftpotatis och svart vinbärsgelé. Någon gång kommer jag att lista ut hur fyllningen ska vara.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close