Kebbet Batata- Potatispaj

Kebbet batata i pajform. Egentligen görs kebbe/kubba som små “handpajer”. Jag älskar små kebbe men de är så himla pilliga att göra och tar sin tid. Denna version är mycket smidigare och lättare att tillaga. I detta recept behöver du inte heller fritera pajen som man vanligtvis gör med kebbe, den bakas i ugnen. Du kan variera fyllningen efter smak, jag kommer nedan ge förslag på olika fyllningar och kryddsättningar. Servera som en hel måltid med sallad och yoghurt eller som en del av en buffé.

Du hittar fler recept på kebbe längst ner i detta inlägg.

Ca 8 bitar kebbe
Potatismos:
1,2 kg potatis
1 ägg
1,5 tsk salt
1 krm riven muskonöt (går att uteslutas)
Fyllning:
600 g köttfärs
2 gula lökar
Ca 1 dl finhackad persilja
1 tsk cayennepeppar eller paprikapulver
1 tsk Svartpeppar
1 msk Salt
Valfri kryddsättning, välj ett av förslagen nedan:
1. 1 msk kebbe- eller kubbakrydda- recept finns HÄR! om du vill göra egen mix
2. 1,5 tsk sjukryddor- recept finns HÄR! om du vill göra egen mix
3. Klassiska kryddor du vanligtvis har i din köttfärssås
Valfri tillsättning, välj ett av förslagen nedan:
1. 1 dl skållad och skalad mandel, stek dem gyllenbruna i olja med 1 dl russin
2. 1 dl grovhackade valnötter
3. 1 dl pinjenötter, stek dem gyllenbruna i olja
4. 2 dl ärtor, kokta och avrunna och 2 dl morotstärningar, kokta och avrunna
Garnering:
Ströbröd
Ägg

Gör såhär:
Börja med potatismoset. Skala och koka potatisarna. Mosa sedan till potatismos med en potatispress, låt svalna och blanda i ägget och övriga ingredienser. Smaka av och tillsätt eventuellt mer salt. Om potatismoset känns torrt kan du späda ut den med lite mjölk eller smör. Den ska dock vara tjock i konsistensen. Låt svalna medans du förbereder fyllningen.

Hacka lök och stek i olja tills den mjuknar och får färg. Tillsätt färs och stek med tills den får färg, krydda med salt, peppar, cayenne/paprika och valfri kryddsättning. Fräs med en en stund. Blanda i valfri tillsättning, persilja och stek ytterligare 3-4 minuter. Jag har valnötter i min fyllning. HIT kan du förbereda alla moment och tillaga pajen efter några timmar eller dagen efter.

Dags att tillaga pajen. Värm ugnen till 200°. Använd en pajform (ca 28 cm), en springform (ca 25 cm) eller en mellanstor ugnsform till din paj.

Pensla formen med smält smör och bröa med ströbröd. Lägg hälften av potatismoset i botten och jämna till den. Häll över köttfärsfyllningen och fördela den jämnt över hela formen.

Ta en stor klick potatismos och platta till den med händerna. Lägg det över köttfärsen. Fortsätt gör så tills du har täckt hela formen. Snygga till ovansidan med undersidan av en sked och försöka få toppen sprickfri. Pensla pajen med uppvispat ägg och strö på ca 2 msk ströbröd. Grädda mitt i ugnen i ca 20-25 min. Servera gärna med sallad och tzatsiki.

Fler recept på kebbe:
Kebbe bel sonije
Kebbet batata
Kebbet halab
Libanesisk kebbe
Kebbet bulgur

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close