Khoresht bademjan och ghorme zabsi är mina favoritgrytor från det persiska köket. Aubergine ger grytan en god fyllig smak. Man kan även tillsätta gula ärthalvor i grytan, på samma sätt som jag har gjort HÄR! i khoresh gheime. Vi föredrar khoresht bademjan utan ärthalvorna här hemma. Servera gärna grytan med fluffigt ris och persisk shiarzi sallad.
6-8 portioner
Grytan:
3 st aubergine
800 g grytkött (gärna lammkött)
1 gul lök
3 st vitlöksklyftor
3-4 st torkade lime
1,5 tsk gurkmeja
1 tsk kanel
Ca 1 dl tomatpuré
2 köttbuljontärningar eller salt
Neutral olja till stekning
Ca 8 dl vatten
Serveringsförslag:
Shirazi sallad
Persiskt ris
Gör såhär:
Skär köttet i önskad storlek och ställ åt sidan. Hacka löken i tärningar. Hetta upp olja i en stor gryta och stek löken glansig. Tillsätt köttet, finhackad vitlök och gurkmeja, stek under omrörning tills köttet får färg. Vänd i tomatpuré, kanel och stek lite till. Tillsätt hett vatten, smula i buljongtärningarna, krydda med salt och peppar. Gör 2-3 hack i limen och droppa ner dom i grytan. Koka upp grytan och låt sedan puttra på medelvärme. Låt puttra under lock i ca 1,5-2 timmar, tills köttet är mört. Rör om i grytan med jämna mellanrum och späd eventuellt ut med vatten om såsen känns för tjock. Under tiden grytan puttrar kan du förbereda auberginerna.
Skala auberginerna och skär dom i önskad storlek.Du kan antingen fritera auberginerna gyllene och låta dem rinna av på papper eller baka dem i ugnen. Om du ska baka dem i ugnen lägger du skivorna på en plåt, ringla olja över och baka mitt i ugnen i ca 15-20 min.
Lägg auberginskivorna i grytan, vänd försiktigt och låt grytan puttra i ytterligare ca 30 min. Servera grytan med ris och sallad.
Kära Zeina,
Går de använda färsk lime istället och sådan fall hur många och hur mycket?
Tack bästa du för alla recept!
Hej,
Jag undrar också om det finns något alternativ till torkad lime. Fungerar det med limeblad och ex lite limejuice? ☺️
Tack på förhand!
Det går jättebra att använda lime eller citron juice istället.
Felet är att du rekomenderar shiraz sallad helt tokig