Kikärtsbollar

Goda kikärtsbollar som är inspirerade av köttbullar. De är så himla goda och enkla att göra. Krydda dina kikärtsbollar efter smak, jag försökte få dem att smaka som köttbullar och det blev riktigt gott! Till och med barnen hyllade dem och det är ett gott betyg.
21122015-IMG_9627Kikärtsbollar

Ca 25-30 st kikärtsbollar
2 burkar kokta kikärtor (400 g styck)
1 gul lök
1 ägg (kan uteslutas men då blir bollarna lite torrare)
1,5 dl ströbröd
2 msk vetemjöl eller potatismjöl
Ca 4-5 msk mjölk
2 msk soja (japansk eller kinesisk)
1 tsk senap (kan uteslutas)
1 tsk salt (gärna örtsalt)
0,5 tsk svartpeppar
1 tsk paprikapulver
Förslag på tillbehör:
Rödbetssallad- recept HÄR!

Gör såhär:
Finhacka löken och stek i lite olja, när den mjuknat och fått färg tillsätter du 1 msk soja och fräser lite till. Ställ åt sidan. Lägg kikärtorna i en matberedare eller mixer och kör några varv tills du har en helt slät puré. Tillsätt alla de övriga ingredienserna och mixa lite till, ha inte i för mycket mjölk. Smeten ska vara ganska fast. Ställ åt sidan och låt svälla i ca 15 min. Rulla sedan till bollar och stek på medelvärme i ca 10 min. Vänd på dem så de får färg runtom. Klart!

Tvätta och väl avrunna kikärtor. Mixa dem släta.
Tvättade och väl avrunna kikärtor. Mixa dem släta.
Tillsätt övriga ingredienser och mixa lite till.
Tillsätt övriga ingredienser och mixa lite till.
Nu är mixen helt slät, låt svälla i 15 min. Funkar även utmärkt att förvarad kylen några timmar.
Nu är mixen helt slät, låt svälla i 15 min. Funkar även utmärkt att förvarad kylen några timmar.
Rulla till bollar
Rulla till bollar
Stek dem i lite olja på medelvärme.
Stek dem i lite olja på medelvärme.
Stek dem tills de får färg runt om.
Stek dem tills de får färg runt om.
Ja men se så gott!
Ja men se så gott!
Rödbetssallad
Servera med något gott. Som rödbetssallad kanske?

Join the Conversation

  1. Otroligt goda bollar!

  2. Catrin says:

    Sååå gott!! Även minstingen på 2år i familjen tyckte om dessa.

  3. Magnus says:

    Supergott! Hade ingen mixer så jag fick mosa allting med en slev och det gick bra det med:)

  4. Andrea says:

    Gjorde dessa till middag ikväll. Min 1-åring slukade dem, hann knappt lägga på mer innan det var slut på hans tallrik. 🙂 Mums! Åt med stuvade makaroner till.

  5. Eva Sjöberg says:

    Hej!
    Jag skulle gärna göra dessa men undrar om det går att ersätta ströbröd med havregryn?

  6. Annelie Nilsson says:

    Har i många år kikat på din kokkonst, Zeina. I år gick jag äntligen till handling och lagade dessa underbara kikärtsbollar till en vegetarisk middag hos vänner, som åt av dem med stor entusiasm och nu kräver att jag vid nästa gemensamma middag ska ha med mig ett nytt lass.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close