Goda kikärtsbollar som är inspirerade av köttbullar. De är så himla goda och enkla att göra. Krydda dina kikärtsbollar efter smak, jag försökte få dem att smaka som köttbullar och det blev riktigt gott! Till och med barnen hyllade dem och det är ett gott betyg.
Ca 25-30 st kikärtsbollar
2 burkar kokta kikärtor (400 g styck)
1 gul lök
1 ägg (kan uteslutas men då blir bollarna lite torrare)
1,5 dl ströbröd
2 msk vetemjöl eller potatismjöl
Ca 4-5 msk mjölk
2 msk soja (japansk eller kinesisk)
1 tsk senap (kan uteslutas)
1 tsk salt (gärna örtsalt)
0,5 tsk svartpeppar
1 tsk paprikapulver
Förslag på tillbehör:
Rödbetssallad- recept HÄR!
Gör såhär:
Finhacka löken och stek i lite olja, när den mjuknat och fått färg tillsätter du 1 msk soja och fräser lite till. Ställ åt sidan. Lägg kikärtorna i en matberedare eller mixer och kör några varv tills du har en helt slät puré. Tillsätt alla de övriga ingredienserna och mixa lite till, ha inte i för mycket mjölk. Smeten ska vara ganska fast. Ställ åt sidan och låt svälla i ca 15 min. Rulla sedan till bollar och stek på medelvärme i ca 10 min. Vänd på dem så de får färg runtom. Klart!
Otroligt goda bollar!
Sååå gott!! Även minstingen på 2år i familjen tyckte om dessa.
Supergott! Hade ingen mixer så jag fick mosa allting med en slev och det gick bra det med:)
Gjorde dessa till middag ikväll. Min 1-åring slukade dem, hann knappt lägga på mer innan det var slut på hans tallrik. 🙂 Mums! Åt med stuvade makaroner till.
Hej!
Jag skulle gärna göra dessa men undrar om det går att ersätta ströbröd med havregryn?
Har i många år kikat på din kokkonst, Zeina. I år gick jag äntligen till handling och lagade dessa underbara kikärtsbollar till en vegetarisk middag hos vänner, som åt av dem med stor entusiasm och nu kräver att jag vid nästa gemensamma middag ska ha med mig ett nytt lass.