Stekt ris med kimchi, lättlagad och mycket god koreansk rätt. Du kan servera rätten som en hel måltid som du toppar med stekt ägg eller som tillbehör vid maten. Passar perfekt vid grillat. Det är en perfekt rätt att tillaga när du har risrester från gårdagens middag.
6 portioner
Ca 4 dl ris av valfri sort (jag rekommenderar jasminris)
1 burk kimchi (ca 350 g)
1-3 msk gochujang (koreansk chilipasta) eller sambal oelek (justera hetta efter smak)
1 rödlök
2 vitlöksklyftor
2 tsk sesamolja
Olja & smör till stekning (ca 2-3 msk av varje sort)
Salt
Förslag på topping:
2 st finhackade salladslökar
Stekta ägg
Sesamfrön
Färsk koriander
Recept på fried rice med räkor hittar du HÄR! och nasi goreng HÄR!
Gör såhär:
Tvätta riset ordentligt för att få bort det mesta av stärkelsen, då klibbar inte riset sig lika lätt. Koka sedan enligt anvisningarna, häll ut riset på en bricka och låt kallna. Var noga med att inte koka sönder riset, den får inte bli grötig i konsistensen.
Lägg kimchi i en sil, sila bort kimchispad och bevara till senare. Hacka lök i tärningar, finhacka vitlök, hacka kimchi i stora strimlor. Hetta upp olja och smör i en stekpanna. Stek löken tills den får färg, vänd i vitlök och stek lite till. Tillsätt kimchi och stek i 2-3 min under omrörning.
Lös upp gochujang eller sambal oelek med kimchispad. Tillsätt sesamolja och blanda ordentligt. Lägg det kalla riset i stekpannan, stek hastigt och häll sedan kimchisåsen över. Stek riset på medelvärme under omrörning i ca 4 min. Smaka av med salt. Toppa riset med önskad garnering och servera!
Grötris är godast, rekommenderar rundkornigt ris i koreansk mat.
Hej
En konstig fråga kanske, hahaha.
Men tror du det blir gott om jag har med allt i receptet men tar bort kimchi? För jag gillar inte det.
Jag undrar nästan precis som anonym. Om man kan ersätta kimchi