Orange chicken- Kinesisk apelsin kyckling

En otroligt smakrik rätt med friterad kyckling i en sötsur sås med smak av apelsin. Såsen är enkel att justera efter smak. Följ mitt recept nedan eller öka på med vinäger för mer syra, dubblera mängden på allt för extra mycket sås, ha i mer vitlök om du gillar det osv. HÄR! i min matsedel har jag ett recept från min kokbok Veckans Matsedel, där jag har gjort en förenklad variant på apelsin kyckling och hoppat över momentet med fritering och gjort en enkel men samtidigt mycket god sås. Receptet här nedan är mer en autentisk kinesisk apelsinkyckling.

4 portioner
Kycklingen:
600 g kycklingbröstfile
3/4 dl vetemjöl
3/4 dl majsstärkelse
2 ägg
Rapsolja till fritering
Apelsinsås:
1 dl apelsinjuice (från färsk apelsin eller juice)
2 rivna vitlöksklyftor
1 msk riven färsk ingefära eller 1 tsk ingefärapulver
0,5 dl ostronsås (kan ersättas med thailändsk mushroom vegetarian sauce)
1 msk hoisinsås (valfritt)
1 msk vinäger (gärna risvinäger men annars funkar vitvinsvinäger också)
2 msk japansk soja
2 msk farinsocker (strösocker funkar också)
2 tsk paprikapulver (för att ge såsen en fin färg)
1 msk majsstärkelse
2 dl vatten
Tillbehör och servering:
2-3 st salladslökar
Ris
Sesamfrön till garnering (valfritt)

Gör såhär:
Börja med såsen. Lägg alla ingredienser till såsen i en kastrull och koka upp under ständig omrörning. Låt såsen sjuda långsamt i 3-4 min. Lägg sedan ett lock på kastrullen, dra bort från värmen och ställ åt sidan.

Förbered en kastrull eller stekpanna med höga kanter som du ska fritera kycklingen i. Häll i olja och vänta med att värma upp den. Hacka kycklingen i bitar. Blanda ihop majstärkelse och vetemjöl i en bunke. Knäck äggen i en skål och vispa lätt med en gaffel. Doppa kycklingen i ägg och vänd sedan i majsstärkelse och vetemjöl. Skaka bort överflödig vetemjöl från kycklingen. Lägg på ett fat.

Hetta upp oljan till ca 180°. Förbered en tallrik med hushållspapper på nära till hands. Fritera kycklingen ca 8 min runt om. Tills kycklingbitarna blir frasiga och helt tillagade. Låt rinna av på papper.

Hacka salladslökarna i bitar. Hetta upp lite olja i en stekpanna och fräs salladslökarna lite snabbt nån minut. Vänd i den friterade kycklingen och färs allting lite hastigt. Häll över apelsinsåsen, värm upp och blanda noga. Garnera med sesamfrön och servera med ris.

Join the Conversation

  1. Anonym says:

    Gott recept! Mina upplevelser:
    – hör mer sås än receptet beskriver. Ska det vara med ris, skulle jag göra minst 1,5x receptet.
    – det tar något längre tid än 8min att fritera kycklingen frasig.

  2. Helena says:

    Gott! Men lite sött. Kommer att ha mindre socker nästa gång! Gjorde dubbel sats sås till 1 kg färsk kycklingfiléer.

  3. Teresa says:

    Alltså Zeina!!! Vilken fullträff. Så himla gott. Har 4 tonåringar som var helt saliga och tyckte att det var det godaste dom ätit! “Smakar exakt som take-away” Detta kommer vi göra fler gånger

  4. Leyla Kaynar says:

    Gjorde denna och det blev alldeles för lite sås… jämförde med andra recept där står det 2,5 dl
    annars mycket gott!

  5. Stina Hedin says:

    Kan man på något sätt förbereda denna en eller två dagar innan? Jag letar mat till en fest som går att förbereda i förväg.. Denna rätt hade varit toppen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close