En lättlagad rätt med biff och broccoli inspirerat från det kinesiska köket. Den påminner en aning om biff med bambuskott. Riktigt gott att servera med ris och sallad. Köttet ska gärna marineras en stund för godast smak, perfekt att göra det kvällen innan så slänger du snabbt ihop rätten dagen därpå.
4 stora eller 6 mindre portioner biff med broccoli
400 g mört kött som lövbiff, ryggbiff eller entrecote
1 tsk bikarbonat
Marinad:
1 liten bit ingefära (ca 1 msk riven)
2 msk japansk eller kinesisk soja
2 msk majsstärkelse (maizena)
1 msk socker
2 msk sesamolja
Grytan:
2 broccolihuvuden (500 g)
3-4 st vitlöksklyftor, finhackade
1 msk majsstärkelse
1 msk hoisinsås
1 msk ostronsås eller thailändsk vegetarian Mushroom soy sauce
Ca 2 msk japansk eller kinesisk soja
3 dl vatten
0.5 tsk svartpeppar eller sichauanpeppar
Rapsolja till stekning
Serveringsförslag:
Jasminris
Gör såhär:
Skär köttet i lövtunna bitar, lättast är om köttet är lite fryst när du skär den. Blanda köttet med bikarbonat och låt stå i 30 min, skölj sedan ordentligt och låt rinna av. Bikarbonatet gör köttet extra mör. Blanda sedan ihop marinaden och blanda noga med köttet. Låt gärna marineras i minst 1 timme i rumstemperatur eller gärna några timmar i kylen. Om du inte har tid att vänta är det bara att köra direkt.
Skär broccolihuvuden i klyftor. Hetta upp lite olja i en stekpanna och fräs broccolin 1 minut, vänd i finhackad vitlök och fräs lite till. Lyft upp dem från stekpannan och ställ åt sidan. I samma stekpanna hettar du lite mer olja, lägg i köttet och stek under omrörning tills köttet får färg och inte längre är rosa.
Vispa ihop majsstärkelse/mjöl, vatten, ostronsås, hoisinsås, soja och svartpeppar i en separat skål, häll sedan över köttet. Häll inte direkt i all mängd soja, smaka dig fram först så det inte blir för salt. Koka upp såsen under omrörning och låt sjuda i 2-3 min. Vänd i broccolin och koka lite till. Smaka av och tillsätt eventuellt mer soja. Servera med ris.
Åh, så gott detta blev! Broccolin fick sällskap av tärnad vintersquash och några kvarglömda brysselkålar. Det räckte med 0,5 msk sesamolja I marinaden och ingen i grytsåsen. Mycket umami i denna gryta!
Det här blev verkligen gott! Tärnade i vintersquash(pumpa) också; det blev fina färger! Stekte i rapsolja och vi tyckte det blev lagom med en halv matsked sesamolja i marinaden.
Det blev jättegott. Använde 1 msk sesamolja. Sen när vi åt lade jag massa salt med för det smakade inte alls någon salt även med soja och allt.