Kisir- Turkisk bulgursallad

Kisir är en av mina favoriträtter,  den passar till det mesta. Gott att äta bredvid grillat eller bara som den är. Den är matig och mättande med syrliga smaker. Man kan ha i de flesta grönsaker som man gillar att ha i sin sallad, jag har en annan liknande version av denna här. Jag har utvecklat receptet lite genom att fräsa tomatpurén med löken och att utesluta tomat i. Båda sätten smakar lika gott men receptet nedan kan man blanda ihop dagen innan och den är lika god och fräsch nästa dag. Perfekt om man den ska förberedas i god tid eller tas med på picknick. Detta är en gammal favorit på bloggen som jag har uppdaterat med nya bilder.

8 portioner kisir
6 dl finkornig bulgur
6 dl vatten
1 stor gul/röd lök,
1 knippe salladslök
1 knippe bladpersilja
4 kvistar färsk mynta eller 2 msk torkad
4 st sivri (turkisk avlång paprika. Kan bytas ut mot 2 vanliga gröna paprikor)
0,5 gurka
1-2 pressade citroner
2 msk tomatpuré
2 msk stark/mild paprikapuré (kan bytas ut mot 1 msk paprikapulver)
Raps eller olivolja till stekning
Smaksättning:
1,5 tsk salt
1 tsk svartpeppar
1 tsk cayennepeppar (om du vill ha lite hetta i salladen)
2 msk mynta
2 tsk spiskummin
2-3 msk granatäppelsirap (går att uteslutas)
0,5 dl olivolja

Gör såhär:
Lägg bulgur i en stor skål och häll över hett vatten. Vattnet ska precis täcka bulgurn med ca 2 mm. Täck skålen med en tallrik och ställ åt sidan. Tvätta alla grönsaker ordentligt, finhacka och låt rinna av. Hacka lök och stek i olja tills den mjuknar, stek sedan med tomat och paprikapuré på medelvärme i 1-2 minuter.

Fluffa till bulgurn med händerna eller en gaffel, se till att du får den helt klumpfri. Blanda sedan i den stekta löken och purén. Jag blandar med händerna och smular samtidigt till bulgurn. Låt svalna i kylen en stund. Blanda sedan i alla övriga ingredienser. Smaka av och tillsätt eventuellt mer citron/salt/peppar. Täck väl och ställ i kylen tills servering. Håller sig bra i 2 dagar.

1 

Join the Conversation

  1. Prova att ha i cornichon gurka blir ännu godare!

  2. Houda says:

    Jättegod sallad, hela familjen älskade den Tack för receptet!

  3. Lorke says:

    Hej! Har försökt laga denna två gr men bulgurn blir jätte kladdig när ja använder 6 dl hett vatten som de står i receptet, vet inte vad ja gör för fel..

  4. Milla says:

    Jag fick också kladdig bulgur med 6 dl vatten. Testade därför med att ha i 4 dl, och sedan lite till. Kanske blev det 5 dl? Det blev jättebra. En god sallad.

  5. Minou says:

    Det passar mycket bra med granatäppelsirap som dressing till denna sallad. I vissa delar av Turkiet utesluter man citronerna och använder granatäppelsirap. Numera använder jag ofta granatäppelsirap i matlagningen. Det är så gott och passar till mycket. Var inte rädd för att det heter sirap!

  6. Giggi says:

    Här får du kisir recept som jag brukar göra.
    KISIR Bulgursalllad

    4 dl Bulgur (köftelik)
    4 dl Kokande vatten
    1 st stor Gul lök
    2 st stora Tomat
    4 Grön paprika carli eller sivri turkiska avlånga paprikor eller 1 vanlig röd paprika
    En bunt Salladslök
    1 citron pressad
    3 msk Granatäppelsirap finns på arabisk/turkisk mataffärer
    2 tsk torkat mynta
    3 msk Tomat och paprikapuré blandat
    1 dl olivolja
    1 tsk Salt,smaka dig fram
    1tsk spiskummin
    1 tsk svartpeppar
    2 tsk chiliflakes (pul biber) chilliflingor
    En bunt bladpersilja
    2 tsk isot (rökt chilli) om man vill
    4-5 st små cornichons det är små turkiska ättiksgurkor salta kallas salatalik tursusu
    Man kan hitta det stora varuhus,eller arabisk/turkisk mataffär

    Koka 4 dl vatten,dra åt sidan. Häll en dl olja i en gryta fräs en hackat lök minst 5-6 min. Häll 1,5 msk tomat och 1,5 msk paprikapure och fräs ytterliga 4 minuter. Häll i varma vattnet och 1 tsk salt,1 tsk svartpeppar,1 tsk spiskummin och 1 tsk torkat mynta. Häll i bulgur och rör om,på med och en lock ställ åt sidan. Jag brukar lägga en kökshandduk över,vänta 15-20 min,bulguren kommer svälla. Under tiden hacka salladslöken i små bitar,paprikan eller sivri paprikorna i små bitar. Persiljan skölj använd bara bladen,jag rekomenderar bladpersilja inte krulliga persiljan:) Skär tomaterna i små bitar,men häll bort vattnet som bildas,alltså tomatens juice. Häll allt i en stor skål,bricka. När det gått 20 min för bulguren öppna locket rör om låt ångan ånga bort. Sen häller du bulguren över de som du har hackat. Häll över 1 tsk torkat mynta,2 tsk pulbiber (chiliflakes),2 tsk sumak,3 msk granatäpple sirap och en hel pressat citron juice. Använd nu händerna och blanda allt. Lägg allt i det skål du ska servera i,in i kylen minst 30 min eller ät och njut meddetsamma,smaklig spis

    1. Minou says:

      Tack för receptet Giggi. Otroligt gott. Så många smaker. Hade alla ingredienserna hemma så vi skred till verket på en gång. Bara paprikapuréen var slut så jag blandade paprikapulver i tomatpuréen. Funkar! Använde finsk syrad gurka i st för turkiska cornichons. Vi är inte så förtjusta i turkisk inlagd gurka, en smaksak. Mannen tycker inte om mynta så jag strör den på mina egna portioner.

      1. Giggi says:

        Så glad jag blev att du testat min recept. Ja allt är ju en smak sak vad man gillar eller inte gillar:)
        Finsk inlagd gurka är säkert gott med. Jag brukar själv lägga in mina små gurkor när jag hittar dem i arabiska affärer cirka i augusti månad.
        Paprikapure brukar jag köpa sevans den finns både mild och stark. Det som inte går åt brukar jag frysa plattar till fryspåsen. Sen när jag behöver tar jag fram skär en bit. Ett tips:)
        Håller sig minst 2 år kan jag garantera.

  7. Anna-Karin says:

    Ja, nu känner jag sug att göra denna igen – älskar den. Bra till matlådan då man kan lägga till nått enkelt eller mer avancerat i proteinväg , an kan kvällsnibbla, eller en kvick lunch redo i kylen. Tack Zeina

  8. Anonym says:

    Hej,
    Kan man äta den efter 3 dagar , ser att du skrivit 2?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close