Korvapuusti- Finska kanelbullar

Korvapuusti är finska kanelbullar. Visst är dom vackra? Ordet korvapuusti betyder typ “örfil på örat”.  Roligt och aggressivt namn på så söta bullar. Namnet har de fått pga av formen på bullarna. Det är som helt klassiska kanelbullar men ändå en helt annan smakupplevelse pga formen. Supergoda! 
Ca 30 st bullar
Degen:
150 g rumsvarmt smör, ej smält
5 dl ljummen mjölk, 37 grader
50 g  färsk jäst eller 12 g torrjäst
1 dl strösocker
½ tsk salt
2 tsk stötta kardemummakärnor
Ca 14-16 dl vetemjöl special
Fyllningen:
100 g smör
1 msk kanel
1 dl socker
Topping:
1 uppvispat ägg
Pärlsocker

Så gör du:
Smula ner jästen i en bunke, häll över mjölken och lös upp. Tillsätt matfettet i bitar, socker, salt och kardemumma. Mät upp mjölet och häll i det i bunken. Häll inte i allt på en gång, lägg så mycket det behövs tills du får en smidig och lättarbetad deg. Hellre en lite kladdig deg än en som är kompakt. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig.Täck bunken med en plastpåse och låt jäsa i 30 min.

Ställ smöret som ska i fyllningen i rumstemperatur tills den mjuknar och blir bredbar. Blanda kanel och socker i en skål.

Häll ut degen på på mjölat bakbord. Dela degen i 3 delar. Kavla ut 1 del till en avlång platta. Bred smöret på degen och strö sedan kanelsocker på. Rulla ihop till en rulle och skär ut trekanter (se bild), tänk på att inte skära dom för små. Ställ en trekant på bakbordet med spetsen uppåt, truck ner spetsen ordentligt med fingret. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper, täck med bakduk och låt jäsa i 45 min.

Värm ugnen till 225°. Pensla bullarna med ägg och strö på pärlsocker. Grädda bullarna mitt i ugnen i ca 8-10 min. Låt bullarna svalna under bakduk.  

Join the Conversation

  1. De ser riktigt goda – och fina ut! Smakar de som “vanliga” eller skiljer de sig nåt? =)

  2. Bullälskare says:

    Tack för det fina receptet, ha en fin dag!

  3. Mikael Lindsäth says:

    Underbart goda bullar dem finska. Går även att göra med vaniljsocker för jag gjorde dubbel sats och hlva degen gjotde jag med vaniljsocker och dem blev lika underbart goda
    Tusen tack för alla goda recept zeina. Du är bara så duktig på detta, är inte alla recept som man hittar som blir så bra. Men dina funkar alltid så nu har jag köpt 3 böker som julklappar som du gjort. kram

    1. Zeina Author says:

      Åh tack så jättemycket! Så värmande att läsa. Önskar dig en fantastiskt fin helg. Kram 😀

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close