Krämig potatisgratäng

Jag har testat många olika sätt att göra en potatisgratäng på och efter många försök så är detta receptet som jag är som mest nöjd med. Enkelt att göra och resultatet blir riktigt bra. Tricket för att lyckas är att använda mjölig potatis, den innehåller mer stärkelse än fast potatis vilket gör såsen krämigare. Fast potatis kan ge dig en vattnig gratäng. Om du mot förmodan endast har fast potatis så kan du ha lite potatismjöl i gratängen.
potatisgratäng-3
6 portioner potatisgratäng
1 kg potatis av mjölig sort, tex King Edward
7 dl grädde
1 vitlöksklyfta
1/2 purjolök, den vita delen
2 dl riven ost
1,5 tsk salt
1,5 tsk svartpeppar
Serveringsförslag:
Marinerad entrecote- recept HÄR!
Örtkryddad kyckling- recept HÄR!
Panzanella- tomatsalladen som finns med på bild- recept HÄR!

Gör såhär:
Värm ugnen till 200°. Strimla purjolöken och skiva potatisarna tunna skivor. Lägg i en mellanstor form och blanda med salt, peppar och ost. Häll över grädden och ta in mitt i ugnen. Grädda i ca 1 timme. Du kan sänka värmen efter halva tiden om gratängen fått för mycket färg upptill och om potatisarna fortfarande är råa, sänk då till ca 175 grader. Ta ut och låt svalna en stund. Servera med något gott bredvid.

potatisgratäng-6potatisgratäng-8   potatisgratäng-2

Join the Conversation

  1. Jacqueline says:

    Ett tips är att koka fast potatis i hälften mjölk, hälften grädde (mängd beror på hur mycket potatis man har givetvis) och övriga ingredienser tills potatisen blir mjuk. Sedan över i ugnsfast form för gratinering i en kvart 🙂 Tack för all inspiration!

    1. Zeina Author says:

      Tack för tipset ❤

      1. Daniel says:

        Stämmer 1.5 tsk svartpeppar?

  2. Elaine says:

    Den här gratängen var verkligen supergod! Jag tycker att det blir bättre när man gör som du och inte förkokar potatisen. Då hamnar liksom stärkelsen på rätt ställe så att den inte flyter iväg. Det här är mitt nya favoritrecept på potatisgratäng!

  3. Houda says:

    Tack för receptet ska det vara vitlök i gratängen?

    1. Zeina Author says:

      Hej,
      ja det stämmer bra 😀

  4. Hej Zeina!

    Hur ska jag tänka med potatisen och grädde om jag ska laga för 8 portioner ?

    Kram

  5. Tina tänk inte, kör bara kan aldrig bli för mycket 🙂

  6. Anonym says:

    Hej zeina
    Vilken grädde använder du ?

  7. Anonym says:

    Hej vilken grädde använder du

  8. Morsan says:

    Jösses vad salt det blev!!! Min smakade inge annat än salt :'(

    1. Flera recept från dig kära Zeina som funkat suveränt men denna smakade bara salt! Ojdå

  9. Räknestickan says:

    Receptet är 1,5 tsk vilken motsvarar 9 gram salt. För 1kg potatis och 5dl grädde blir det 0,5% salt. Nä, det är inte alls mycket och om man jämför man med halvfabrikat brukar det de oftast ligga på 2-4%. Jag tror du gjorde något fel

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close