Laban emo- Varm yoghurtsoppa

Laban emo som direkt översatt betyder “mammas yoghurt”. En mycket omtyckt rätt som har sina rötter från Syrien, Palestina och Libanon. Den kan tillagas på olika vis och man justerar smaken helt efter sina smaklökar. Gillar man syrlig smak gör man grytan på Naturell yoghurt och för midlare smak tar man mild yoghurt. Det ska vara yoghurt på tetrapck, inte tjock turkisk yoghurt. Man kan även ha ris direkt i grytan och servera den som en matig soppa. Jag serverar min med ris bredvid så blir det en mättande gryta. Riktigt god rätt och en favorit hos barnen därav namnet “Mammas yoghurt”! Här kommer recept på den libanesiska versionen.

Ca 8-10 portioner
Köttet:
Ca 400-500 g grytkött (tex högrev eller lammkött utan ben)
2 gula lökar som du skär i stora klyftor
Lagerblad
2 köttbuljongtärningar
1 kanelstång (valfritt)
10 st svartpepparkorn
Grytan:
2 pkt yoghurt
4-5 msk majsstärkelse
Ca 1 tsk Kanel
0,5 tsk gurkmeja
Garnering:
1 dl stekta pinjenötter
Ris med vermicelli- Recept HÄR!

Gör såhär:
Putsa köttet, skär bort senor men behåll gärna lite fett på. Skär köttet i bitar och koka upp. När det börjar bildas skum i grytan silar du bort vattnet. Skölj grytan, lägg tillbaka köttet och häll över kokhett vatten. Koka upp på nytt, skumma av och tillsätt alla övriga ingredienser till köttet. Låt koka tills köttet är helt mört, ca 1,5-2 timmar. Sila av men spara lite av köttvattnet och all lök. Fördela sedan köttet i tjocka strimlor. HIT kan du förbereda grytan i god tid, redan kvällen innan så går det snabbt att tillaga rätten innan servering.

Lägg yoghurten i en kastrull. Rör ut majsstärkelse med ca 1 1/2 dl av buljongen du kokade köttet i. Blanda ner det i yogurten och rör om, ställ på plattan. Nu är det viktigt att man ständigt rör om! Annars skär yogurten sig. Koka upp under ständig omrörning. Sänk värmen, rör om och låt sedan små puttra. Vänd i köttet och löken. Krydda med salt, kanel och gurkmeja. Stäng av plattan. Fräs pinjenötterna i smör tills de får färg och toppa grytan. Servera med ris. Smaklig måltid!
Fotor_144717954428743
Fotor_144717965340687
Fotor_144718912505565

Join the Conversation

  1. Sherine says:

    Hej zeina!
    Vet inte om du såg min kommentar men jag behöver lite hjälp/tips på hur man kokar kött mjukt och saftigt eftersom alltid när jag kokar blir köttet gummit och torrt. Brukar koka i ca 1,5-2h med köttbuljong. Svara gärna här.
    Tacksam för svar!
    Ha de bra 🙂

    1. Zeina Author says:

      Hej
      Jag tror att du använder fel sort på köttet, det ska vara “grytkött” av något slag, gärna med lite fett i. Högrev, grytbitar, lammstek eller liknande är bra. Låt koka tills köttet är helt mört innan du blandar ner det med yoghurten. Lycka till /Zeina

  2. Natalia says:

    Hej Zeina 🙂

    Vilken sort av yoghurt använder du?

    Tack på förhand! 🙂

    1. Zeina Author says:

      Naturell yoghurt i tetrapack 😀 arlas yoghurt

  3. Hej! Tack för alla fina och goda recept ! Blev glad att jag hittade till din blogg finns en hel del maträtter jag ej provat på att göra än och du beskriver väldigt bra och enkelt! Jag älskar matlagning tycker dessutom att vi lagar mat väldigt likt varandra 🙂 ett dunder tips om olyckan är framme och yoghurten endå skär sig på slutet är att använda sig av en elvisp, har man redan lagt i köttet kan man bara ta ur det med en sil eller liknande och vispa yoghurten i ca 1 min så blir den perfekt igen. Alltså är vispen räddningen i nöden och man behöver aldrig oroa sig för misslyckad Laban emo igen ( som jag en gång gjorde förr) 🙂 ha en bra dag och återigen tack för ditt fina jobb som du lägger åt på bloggen!

    1. Zeina Author says:

      Men sååå bra tips 😀 TACK! Det ska jag komma ihåg om det skulle hända. Önskar dig en underbar kväll och tack snälla för att du skrev några rader till mig. Kram

  4. Hej Zeina!
    Jag kommer ihåg att en av mina kompisars mamma brukar ha ägg i Laban emo samt torkad mynta tänkte bara kolla ifall det är något du har provat/gjort innan ?
    Och isåfall om du vet hur man gör då ifall man ska lägga ägg också ( kommer ej ihåg riktigt ).
    P.s älskar dina recept försätt så. ❤️❤️❤️❤️

  5. Layal says:

    Kan man istället använda mjöl ?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close