Köttfärspizza är en mycket populär rätt i hela Mellanöstern som kan tillagas på olika sätt. Detta är den turkiska varianten med god och kryddig färs som bakas i ugn med en tunt kavlad pizzadeg. Om man inte har tid att knåpa ihop en deg så funkar det alldeles utmärkt att fuska med tortillabröd.
6 portioner
12 st mellanstora tortillabröd
Fyllning
Ca 500 g köttfärs
1 lök (röd eller gul)
1 grön paprika
3 st tomater
1 liten knippe persilja
2 msk paprikapuré (kan ersättas med 2 msk tomatpuré+1 msk paprikapulver)
1 msk tomatpuré
2 msk granatäppelsirap (kan uteslutas)
1 msk rapsolja
Salt & peppar
Serveringsförslag:
Ayran
Citron att pressa över
Valfria grönsaker bredvid som tex tomat, lök, oliver, persilja, picklade grönsaker
Recept på lahmacun med pizzadeg hittar du HÄR! och vegansk lahmacun HÄR!
Gör såhär:
Finhacka alla grönsaker och blanda sedan ihop med alla ingredienser till fyllningen. Lägg köttfärsröran i en sil och låt rinna av en stund. Värm ugnen till 225°, över och under värme. Lägg tortillabröd på en plåt med bakplåtspapper. Fördela fyllningen jämnt över hela brödet, tryck ut fyllningen med fingrarna och snåla inte med fyllningen, den krymper ihop i ugnen. Baka i nedre delen av ugnen i ca 12-15 min, tills färsen är klar och tortillabröden fått frasiga kanter.
Hej Zeina! Jag gjorde dina Lahmacun ikv, men fyllning satt inte så hårt när man skulle äta. Vad gjorde jag för konstugt eller bör tänka på till nästa gång?
Goda men lite svåra att äta då fyllningen gärna faller av från pizzan. Skar bitar och rullade ihop, åt med gaffel.