INLÄGGET INNEHÅLLER REKLAMLÄNKAR
Saftig laxfilé toppad med krämig tahinasås, syrlig persiljesallad och krispiga valnötter. Magisk kombination som kommer att få dina smaklökar att dansa!
6 portioner
Laxen:
Ca 1,2 kg laxfile (jag hade en bit laxsida)
1 tsk spiskummin
1 tsk cayennepeppar (kan uteslutas om man inte vill ha hetta)
0,5 tsk paprikapulver
1 citron
3 msk olivolja
Salt & peppar
Tahinasås:
¾ dl ljus tahina (lite mindre än en dl. Läs tips nedan)
1 dl turkisk yoghurt
1 vitlöksklyfta
1 citron
0,5 tsk salt
Persiljesallad:
Ca 2 dl finhackad persilja
1 röd paprika
1-2 st röda chili (valfritt)
0,5 rödlök
1 citron
1 msk sumak (syrlig krydda)
Salt & peppar
Garnering:
1 dl grovhackade valnötter (kan ersättas med 0,5 dl pinjenötter)
Syrlig granatäppelsirap (läs tips nedan)
TIPS! Tahinan (sesampasta) som jag använder är den ljusa och rinniga varianten. Den sorten används alltid i Mellanösternrecept. Finns även en tjock och lite mörk tahina (tahini) som är svår att göra sås på, den använder jag inte. Du kan enkelt justera mängden tahina efter smak. Om du vill ha mild tahinasmak tar du 0,5 dl, för lite mer tahinasmak tar du ¾ dl och för mycket tahinasmak tar du 1 dl. Granatäppelsirap är en sirap gjord på granatäpplen, den är sötsur i smaken. Om du har svårt att hitta det i din mataffär kan du ersätta den med balsamico och lite extra citronsaft på laxen.
Gör såhär:
Förbered laxen: Lägg laxen i en ugnsform. Krydda med spiskummin, cayennepeppar, paprikapulver, salt och peppar. Gnid in kryddorna lite försiktigt i laxen. Pressa citron och ringla olivolja över laxen. Låt stå och gotta till sig en stund i rumstemperatur medan du fixar toppingen.
Gör såsen: Lägg tahina, citron, vitlök och salt i en skål. Vispa tahinan fluffig med en handvisp eller gaffel. Tahinan kommer att ändra konsistens från rinnig till krämig. Tillsätt turkisk yoghurt och blanda. Smaka av med salt. Ställ i kylen en stund.
Valnötterna:Rosta valnötterna nån sekund i en helt torr stekpanna, var noga med att inte rosta valnötterna för hårt, för då kan de bli bittra. Grovhacka och ställ åt sidan.
Persiljesallad:Hacka persilja, hacka paprika och rödlök i små tärningar, finhacka chili. Blanda persilja, rödlök, chili, saften från 1 citron, sumak, salt och svartpeppar. Låt stå i rumstemperatur medan du tillagar laxen.
Värm ugnen till 200°. Tillaga laxen mitt i ugnen i ca 15-17 min. Ta ut och låt svalna. Bred tahinasåsen jämnt över laxen. Toppa med persiljesalladen och valnötterna. Garnera med granatäppelsirap och servera!
Detta måste jag testa!
Btw stor respekt till dig. Du ska inte behöva ändra på något i din bok pga. hatare. Stå på dig och fortsätt med din fina matlagning, du är en inspiration för så många.
Salam
/ Hanna
Så himla god lax Zeina!
Tack
Magnus och Mia
Den här tahinisåsen var UNDERBAR! Gjorde med 1 dl tahini och det blev fantastiskt gott till laxen. Tack för ännu ett bra recept Zeina!
Det här blev mycket gott! Kul recept, lagar mycket lax men detta blev något nytt och spännande! Nästa gång ska jag inte fega med kryddorna…
Oh ser väldigt gott ut! Vilka tillbehör passar bäst till denna?
Älskar dina recept!
Vilken Tahina köper / andvänder du? kan du visa en bild det skulle underlätta. Jag visste inte att det fanns olika sorter, bara olika märken. Nu förstår jag varför “kung markatta” (tror jag) var så himla svår att arbeta med när jag gjorde hummus en gång.
Önskar åxå jag visste vilken tahini jag ska köpa, visa en bild helst eller skriv vilket märke och sort jag ska använda till detta recept!?
Det här ska jag laga på annandag påsk. Det låter fantastiskt gott.
Vad har ni serverat till rätten, ris?
Lagade detta idag med potatisklyftor i ugnen, supergott 😀