Detta är så himla gott! En libanesisk rätt som heter Moussaka, kallas även mnazale eller maghmour. En mustig auberginegryta som påminner en aning om den franska ratatouillen. Helt fantastiska smaker och om man gillar aubergine kommer man att älska denna. Medelhavsmat när den är som godast. Servera med ett gott bröd eller ris.
4 portioner Moussaka
3 st aubergine
5-6 mogna tomater (kan bytas ut mot 2 burkar krossad tomat)
1 stor lök
6 st vitlöksklyftor
400 g kokta kikärtor
2-4 st färska chili (om du gillar hetta, annars uteslut)
2 msk tomatpuré
2 dl vatten
1,5 msk torkad mynta
Salt & peppar
Rapsolja
Gör såhär:
Skala auberginerna randiga, skär i 2 cm tjocka tärningar. Lägg på en plåt och ringla olja över. Baka mitt i ugnen på 225° i 10 min. Vänd på dem och baka ytterligare 5-10 min till. De ska bli genomstekta och få färg. Ta ut och ställ åt sidan.
Hacka löken, vitlöken och chilin. Skala alla tomater och skär i tärningar. Hetta upp olja och stek chili, lök och vitlöken på medelvärme, bränn inte dem, de ska mjukna långsamt i ca 5 min, rör om då och då. Tillsätt tomat, tomatpuré och mynta, fräs dem en stund tills tomaterna mjuknar, ca 5 min. Tillsätt vatten och kikärtorna. Krydda med salt och peppar, lägg ett lock på grytan och låt puttra i ca 30 min. Lägg sedan auberginerna över, blanda inte dem i grytan, de ska ligga över tomatsåsen. Strö på lite mynta och salt, låt puttra ytterliggare utan lock i ca 15-20 min. Lägg upp på ett fat, strö över finhackad persilja och ringla lite olvilja över. Servera med ett gott bröd eller ris. Smaklig spis!
Vad gott det var med libanesisk vegetarisk moussaka,ännu ett lyckat recept tack för att du delar med dig 🙂
Härligt att läsa 🙂 jag tackar så mycket för att du berättar
Hej!
Vilken härlig blogg! Går moussakan att göra dagen innan?
Det går alldeles utmärkt ❤ Kram
Ser jättegott ut! Hur ska jag göra med aubergine om jag inte har en ugn hemma?
Hej,
Du kan fritera eller steka auberginerna 😀
Hej! är det verkligen meningen att man ska ha kokta kikärtor som sedan ska koka ytterligare 45 min?
Stämmer bra 😀 Kikärtorna ska koka med i grytan
Fantastiskt gott, myntan ger en annorlunda touch! Bra i matlåda också. Tack!
Men åh, vad gott det ser ut! Serverar du den bara som den är eller med några tillbehör?
Som hon skriver, ” Lägg upp på ett fat, strö över finhackad persilja och ringla lite olvilja över. Servera med ett gott bröd eller ris” 😉
Men man kan ju ta vilket tillbehör som helst, som man själv tycker är gott!
En fantastisk rätt! Tack så mycket ❤️ Jag funderar om den går att frysa? Hur blir auberginen då?