Locro de papa- Ecuadoriansk potatissoppa

Läcker ecuadoriansk potatissoppa med ost som toppas med ännu mer ost och avokado. Fantastiskt god och lättlagad. I en autentisk locro de papa har man ostsorten queso fresco och smaksätter soppan med kryddan achiote. Båda dessa ingredienser används flitigt i det sydamerikanska köket, tyvärr så är de svåra att hitta i matbutikerna och då funkar det att istället ta paprikapulver och fetaost.

6 portioner
1,5 kg mjölig potatis
1 gul lök eller den vita delen på en purjolök (jag tog purjolök)
3 vitlöksklyftor
1 liter vatten
5 dl mjölk
2 dl riven ost (gärna mozarella)
2 grönsaksbuljongtärningar
Olja till stekning
Kryddor:
2 tsk paprikapulver
2 tsk spiskummin
0,5 tsk gurkmeja
Salt & peppar
Garnering:
100 g Fetaost
2 st Avokado
Koriander
Lime

Gör såhär:
Skala potatis och skär i bitar. Finhacka lök och vitlök. Hetta upp olja och stek löken tills den får färg. Vänd i potatis, vitlök och alla kryddor, stek under omrörning i ca 4 min. Häll över kokhett vatten, smula i buljongen, rör om och låt sedan soppan sjuda under lock på medelhög värme tills potatisen kokas sönder och mjuknar, ca 20  min.

Mixa soppan slät. Häll i mjölk och riven ost. Blanda och låt soppan sjuda i ca 10 min. Smaka av salt och peppar. Servera soppan och toppa varje portion med smulad fetaost, avokado, koriander och lime. Smaklig måltid!

Join the Conversation

  1. Nikki says:

    Vad kan man ta istället ta för spiskummin?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close