Makloube rätt ligger lätt i top tio favoriter hos mig. När mamma brukade lagade makloube var jag världens lyckligaste unge. Mamma gjorde sin på traditionellt vis, med kyckling och grönsaker som friteras. Fantastiskt god med rätter blir ganska flottig av all olja som grönsakerna suger åt sig vid fritering. Här har jag testat att baka grönsakerna i ugn och ersatt köttet med kikärtor. SUCCÉ!!! Fast mammas variant är också helt magisk god! Nedan har jag länkat till olika recept på makloube.
6-8 portioner Makloubeh
6 dl långkornigt ris
1 frp kokta kikärtor, sköljda och avrunna(á 400 g)
1 aubergine
1 blomkålshuvud
4 st fasta potatisar
2 tomater
8 dl vatten
Olja till pensling
Kryddor:
1,5 tsk sjukrydda
1 tsk paprikapulver
0,5 tsk gurkmeja
2 grönsaksbuljontärningar
Salt & svartpeppar
Garnering:
2 dl nötter (välj och mixa fritt. Sötmandel, cashew eller pinjenötter passar perfekt)
Recept på makloube med kyckling hittar du HÄR! makloube med kött HÄR! och vegansk makloube HÄR!
Gör såhär:
Skölj riset och lägg i en skål, häll över ljummet vatten och låt stå i ca 20 min. Sila sedan av riset och lägg i en bunke, blanda med kikärtorna. Mortla eller smula buljongtärningarna fint. Krydda ris och kikärtor med sjukryddor, gurkmeja, paprikapulver, buljongen, blanda och låt riset stå och “marineras” i ca 30 min.
Värm ugnen till 225° eller ha gärna grillfunktion på. Klä en plåt med bakplåtspapper. Skär aubergine i bitar, skär blomkål i buketter, skala och skär potatis i runda bitar. Pensla grönsakerna med rapsolja och baka sedan mitt i ugnen tills de får en fin färg, ca 20-26 min. Ta ut grönsakerna från ugnen och strö på lite salt.
Smörj botten av en gryta med ca 2 tsk olja. Skär tomater i runda skivor och lägg i botten av grytan. Lägg potatis över tomaterna, sedan aubergine och blomkål. Häll över det kryddade riset.
Koka upp 8 dl vatten, tillsätt 2 msk rapsolja, salt & peppar i vattnet. Häll över riset och täck med ett lock. Låt koka upp och sänk sedan värmen till medelvärme och låt tillagas långsamt tills riset är helt genomkokt. Koktiden varierar beroende på riset, ca 20-30 min är en lagom tid. Tillsätt eventuellt mer vatten om riset känns för torrt. Låt riset svalna i grytan en stund. Lägg sedan en bricka på grytan och vänd på den upp och ner så undersidan av riset hamnar uppåt på brickan. Stek nötter gyllene i olja och toppa sedan riset. Servera genast med en fräsch syrlig sallad och myntatzatsiki.
Tagga någon som behöver inspiration till veckans middagar! Här kommer veckans matsedel med fräscha somriga recept ☀️ Som alltid finns det ett vegetariskt alternativ💚
Denna vecka hittar du recept på zucchinibiffar med fetaost, kycklinglasagne extra allt eller stekpannelasagne, vietnamesiska biffar med glasnudelsallad eller vietnamesiska sommarrullar, ugnsbakad torsk med sparris eller gnocchi med sparris, lyxig räkpasta på 15 min eller smarrig pasta på 10 min. På baktipset finns recept på sockerkaka med citron🍋 Recept på allt gott i länken i min profil @zeinaskitchen
Ostbricka och virgin strawberry daiquiri
à la @andrafarhad 🤩
Recept på drinken🍓
2 glas
150 g djupfrysta jordgubbar
2 st lime
Ca 4 dl Lemon schweppes
Lime, mynta och is till servering
Gör såhär:
Presa limen. Lägg jordgubbar, limejuice och schweppes i en mixer och mixa tills du får en jordgubbsslush. Häll upp i glas, späd ut med lite mer schweppes och servera!
Hej ❤️
Tänkte dela med mig lite kul som jag har gjort under april och maj. Ni ser endast massa matbilder här i mitt flöde men det händer så mycket bakom kulisserna. Här kommer lite bilder på vad jag har jobbat med och gjort.
1. Handelskammaren bjöd in mig som talare i deras öppet hus. Det var så inspirerande att träffa massa härligt folk och entreprenörer. Jag berättade om min resa och vilka utmaningar man tacklas med när man driver eget bolag. Det ser oftast väldigt härligt ut här i mitt flöde, vilket det är. Jag älskar mitt jobb men det är många gånger tufft. Ibland känns det som extra tufft för att jag är en kvinna med slöja.
2. Ett samarbete jag är oerhört stolt över. I höst kommer jag vara ambassadör för @mustaschkampen . Bilder på mig i mustasch finns snart att se lite överallt för att uppmärksamma mustaschkampen. Förhoppningsvis lyckas vi få så många som möjligt att stödja kampen mot prostatacancer.
3. Jag gästade Malou Efter Tio och pratade om sorgen efter att ha förlorat min mamma och storebror. Så svårt att prata om det men det var ett fint samtal.
4. Tillsammans med Friends lanserar vi Kunskapsbanken – Mobbningens motsvarighet till 1177.
5. På besök hos mitt förlag. Snart släpps min brödbok😍 det planeras för fullt inför lanseringen!
6. Firar Eid i Norge med NRK. Det var så kul! Håller tummarna att Sverige sänder ett liknande program nästa år.
7. Körkortet! Så svårt att få ihop det just nu med mitt jobb och livspusslet med familj. Men jag kämpar på. Kör så ofta jag kan på kvällarna.
8. Igår lagade jag mat på scen med Nordic Future Food i Kistamässa. Jag lagade framtidens hummus gjord med svenska, kravmärkta råvaror(bilden kom inte med 🙈)
9. Så roligt samarbete som ni kommer att se mer av i höst. Kommer att jobba för fullt med detta nu under en period.
TÄVLING🎉
Tre personer har chansen att vinna en goodiebag med godsaker och merch från @edgyveggie
För att vara med och tävla:
📣Följ @edgyveggie & @zeinaskitchen
📣Tagga 3 kompisar som inte får missa att smaka Edgy Veggies läckra produker.
Lycka till! Tävlingen avslutas den 17 maj
Nu kan du även hitta Edgy Veggies seitan på Mathem.se 🎉