Matar pulao är ett kryddigt indiskt ris med gröna ärtor. Smakar väldigt gott och ger en helt vanlig gryta det där lilla extra! Riset kan tillagas på olika vis och med mer kryddor än vad jag har angett i receptet. Jag gör mitt ris med lagom mycket kryddor och serverar den med en het gryta, blir fantastiskt gott.
6 portioner Matar pulao
6 dl djupfrysta gröna ärtor
5 dl basmatiris av bra kvalité (gärna en indisk sort)
1 gul lök
3 st kardemummakapslar
1 msk kumminfrön
1 lagerblad
3 st nejlikor (valfritt, jag tillagar mitt ris utan)
1 tsk kanel
2 tsk salt eller 1 buljongtärning av valfri sort
0,5 tsk svartpeppar
15 g smör
4 msk rapsolja
Ca 6-8 dl hett vatten
Gör såhär:
Tvätta riset ordentligt och blötlägg sedan i ljummet vatten i 30 min. Sila av och låt stå i silen en stund, ca 10 min. Hacka löken och fräs i smöret och olja tillsammans med kummin och nejlikor. Tillsätt sedan kanel och fräs några sekunder. Vänd i riset och fräs den försiktigt några sekunder utan att bryta riskornen. Blanda i ärtorna och övriga kryddor. Avsluta med hett vatten som täcker riset med lite mindre än 1 cm. Koka upp, sänk värmen och låt sjuda under lock tills riset är helt klart. Servera med ett gott tillbehör, recept på indisk mat hittar du HÄR!