Melitzanokeftedes- Grekiska auberginebiffar

Läckra grekiska biffar med aubergine och fetaost. Smaksätt biffarna med valfria örter, färska, frysta eller torkade funkar fint. I biffarna har jag finkornig bulgur som gör att biffarna håller ihop och blir frasiga. Servera melitzanokeftedes som en hel måltid eller som tillbehör vid maten. Lika goda att avnjutas varma som kalla.

4 portioner
3 st mellanstora aubergine
0,75 dl finkornig bulgur (läs tips nedan)
0,5 dl ströbröd
1 ägg
100 g fetaost
2 pressade vitlöksklyftor
2 tsk torkad oregano
2 tsk torkad mynta
Salt & peppar
Rapsolja till stekning
TIPS! Du ska använda tidigt finkornig bulgur, den behöver du inte koka utan blanda den direkt i smeten. Bulgurn gör biffarna frasiga i konsistensen, om du inte hittar finkornig bulgur kan du ersätta det med ströbröd.

Serveringsförslag:
Tzatsiki

Recept på grekiska morotsbiffar hittar du HÄR! och zucchinibiffar HÄR!

Gör såhär:
Värm ugnen till 225°, ha gärna grillfunktion på om du har det, annars kan du köra med över och undervärme. Nagga auberginerna med 3 st hack på varje aubergine, lägg på en plåt och grilla mitt ugnen i ca 25-30 min. Tills auberginerna blir ordentligt grillade och mjuknar i mitten.

Ta ut från ugnen, lägg i en bunke och täck med ett lock eller plast. Låt svettas och svalna en stund. Skala sedan auberginerna och låt rinna av ordentligt i en sil. Pressa ur överflödig från vätska från auberginen med händerna och lägg sedan på en skärbräda. Hacka auberginerna fint. Lägg i en bunke med resten av ingredienserna och blanda noga. Låt smeten stå och svälla i ca 10 min. Om smeten känns för lös kan du tillsätta mer bulgur eller ströbröd.

Forma små biffar. Hetta upp olja i en stekpanna. Stek biffarna på medelhög värme ca 4-5 min på varje sida. Tänk på att inte vända biffarna för ofta när du steker, då kan dom lätt falla isär. Servera gärnamed tsatsiki och en god sallad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close