Läckra grekiska biffar med aubergine och fetaost. Smaksätt biffarna med valfria örter, färska, frysta eller torkade funkar fint. I biffarna har jag finkornig bulgur som gör att biffarna håller ihop och blir frasiga. Servera melitzanokeftedes som en hel måltid eller som tillbehör vid maten. Lika goda att avnjutas varma som kalla.
4 portioner
3 st mellanstora aubergine
0,75 dl finkornig bulgur (läs tips nedan)
0,5 dl ströbröd
1 ägg
100 g fetaost
2 pressade vitlöksklyftor
2 tsk torkad oregano
2 tsk torkad mynta
Salt & peppar
Rapsolja till stekning
TIPS! Du ska använda tidigt finkornig bulgur, den behöver du inte koka utan blanda den direkt i smeten. Bulgurn gör biffarna frasiga i konsistensen, om du inte hittar finkornig bulgur kan du ersätta det med ströbröd.
Serveringsförslag:
Tzatsiki
Recept på grekiska morotsbiffar hittar du HÄR! och zucchinibiffar HÄR!
Gör såhär:
Värm ugnen till 225°, ha gärna grillfunktion på om du har det, annars kan du köra med över och undervärme. Nagga auberginerna med 3 st hack på varje aubergine, lägg på en plåt och grilla mitt ugnen i ca 25-30 min. Tills auberginerna blir ordentligt grillade och mjuknar i mitten.
Ta ut från ugnen, lägg i en bunke och täck med ett lock eller plast. Låt svettas och svalna en stund. Skala sedan auberginerna och låt rinna av ordentligt i en sil. Pressa ur överflödig från vätska från auberginen med händerna och lägg sedan på en skärbräda. Hacka auberginerna fint. Lägg i en bunke med resten av ingredienserna och blanda noga. Låt smeten stå och svälla i ca 10 min. Om smeten känns för lös kan du tillsätta mer bulgur eller ströbröd.
Forma små biffar. Hetta upp olja i en stekpanna. Stek biffarna på medelhög värme ca 4-5 min på varje sida. Tänk på att inte vända biffarna för ofta när du steker, då kan dom lätt falla isär. Servera gärnamed tsatsiki och en god sallad.
Tagga någon som behöver inspiration till veckans middagar! Här kommer veckans matsedel med fräscha somriga recept ☀️ Som alltid finns det ett vegetariskt alternativ💚
Denna vecka hittar du recept på zucchinibiffar med fetaost, kycklinglasagne extra allt eller stekpannelasagne, vietnamesiska biffar med glasnudelsallad eller vietnamesiska sommarrullar, ugnsbakad torsk med sparris eller gnocchi med sparris, lyxig räkpasta på 15 min eller smarrig pasta på 10 min. På baktipset finns recept på sockerkaka med citron🍋 Recept på allt gott i länken i min profil @zeinaskitchen
Ostbricka och virgin strawberry daiquiri
à la @andrafarhad 🤩
Recept på drinken🍓
2 glas
150 g djupfrysta jordgubbar
2 st lime
Ca 4 dl Lemon schweppes
Lime, mynta och is till servering
Gör såhär:
Presa limen. Lägg jordgubbar, limejuice och schweppes i en mixer och mixa tills du får en jordgubbsslush. Häll upp i glas, späd ut med lite mer schweppes och servera!
Hej ❤️
Tänkte dela med mig lite kul som jag har gjort under april och maj. Ni ser endast massa matbilder här i mitt flöde men det händer så mycket bakom kulisserna. Här kommer lite bilder på vad jag har jobbat med och gjort.
1. Handelskammaren bjöd in mig som talare i deras öppet hus. Det var så inspirerande att träffa massa härligt folk och entreprenörer. Jag berättade om min resa och vilka utmaningar man tacklas med när man driver eget bolag. Det ser oftast väldigt härligt ut här i mitt flöde, vilket det är. Jag älskar mitt jobb men det är många gånger tufft. Ibland känns det som extra tufft för att jag är en kvinna med slöja.
2. Ett samarbete jag är oerhört stolt över. I höst kommer jag vara ambassadör för @mustaschkampen . Bilder på mig i mustasch finns snart att se lite överallt för att uppmärksamma mustaschkampen. Förhoppningsvis lyckas vi få så många som möjligt att stödja kampen mot prostatacancer.
3. Jag gästade Malou Efter Tio och pratade om sorgen efter att ha förlorat min mamma och storebror. Så svårt att prata om det men det var ett fint samtal.
4. Tillsammans med Friends lanserar vi Kunskapsbanken – Mobbningens motsvarighet till 1177.
5. På besök hos mitt förlag. Snart släpps min brödbok😍 det planeras för fullt inför lanseringen!
6. Firar Eid i Norge med NRK. Det var så kul! Håller tummarna att Sverige sänder ett liknande program nästa år.
7. Körkortet! Så svårt att få ihop det just nu med mitt jobb och livspusslet med familj. Men jag kämpar på. Kör så ofta jag kan på kvällarna.
8. Igår lagade jag mat på scen med Nordic Future Food i Kistamässa. Jag lagade framtidens hummus gjord med svenska, kravmärkta råvaror(bilden kom inte med 🙈)
9. Så roligt samarbete som ni kommer att se mer av i höst. Kommer att jobba för fullt med detta nu under en period.
TÄVLING🎉
Tre personer har chansen att vinna en goodiebag med godsaker och merch från @edgyveggie
För att vara med och tävla:
📣Följ @edgyveggie & @zeinaskitchen
📣Tagga 3 kompisar som inte får missa att smaka Edgy Veggies läckra produker.
Lycka till! Tävlingen avslutas den 17 maj
Nu kan du även hitta Edgy Veggies seitan på Mathem.se 🎉