Oj vilken fantastiskt mustig ungersk gulasch gjord på mitt vis. Mycket god gryta som gärna får puttra i några timmar så köttet blir riktigt mört och smakerna på kryddorna får komma fram. Den serveras med gott ungerskt potatisbröd. Potatisen i brödet ger den en härlig karaktär och en mjuk konsistens. Passar utmärkt att doppa i grytan.
6 portioner Ungersk gulasch
1 kg högrev, hacka och skär i grytbitar
4-5 mellanstora potatisar, skala och dela i mitten
2 paprikor av valfri färg, skär i bitar
2 morötter, skala och skär i bitar
1 gul lök, finhacka i tärningar
4 msk tomatpuré
4 vitlöksklyftor
2 msk smör
3 msk rapsolja
1 liter vatten
Kryddor:
2 msk paprikapulver
1 msk mejram
1 msk kumminpulver (inte spiskummin)
1 tsk cayenpeppar (om du vill ha lite hetta i grytan)
4 st lagerblad
2 buljongtärningar (kött- grönsaks- eller hönsbuljong)
1 msk allkrydda/vegeta (kan uteslutas)
Gör såhär:
Hetta upp olja och smör i en stor gryta, stek löken tills den mjuknar och får färg. Tillsätt köttet, pressa vitlök och stek tills köttet är helt genomstekt. Tillsätt alla kryddor förutom kummin, fräs tills det doftar ljuvligt i grytan. Blanda med tomatpuren och slutligen över hett vatten och lagerblad. Rör om, koka upp och sänk sedan värmen till medelvärme. Lägg ett lock på grytan och låt puttra i ca 2 timmar. Lyft på locket och rör om grytan med jämna mellanrum. Om grytan är för tjock kan du tillsätta lite mer vatten.
När köttet är mört, blanda i potatis och morot, låt dem få puttra med i grytan i 30 min. Efter 30 min blandar du i paprikabitarna, kummin och låter grytan puttra i ytterligare 20-30 min. Servera med en bit bröd och en klick crème fraiche till.
Ungerskt potatisbröd, 1 stor limpa eller 2 mindre
5 mellanstora kokta potatisar
3 dl ljummet vatten
25 g färsk jäst eller 2 tsk torrjäst
1 tsk socker
1 msk salt
0,5 dl rapsolja
Ca 15-17 dl vetemjöl
Pressa potatisarna och låt svalna. Smula ner jästen i bunken och lös upp jästen. Tillsätt resten av vattnet och oljan, blanda. Häll sedan i övriga ingredienserna och blanda ordentligt. Häll inte i all mjöl på en gång, häll tills du får en smidig deg. Degen är lite kladdig, ha inte i för mycket mjöl utan lagom tills den blir lättarbetad. Knåda länge, gärna i maskin i 10 min. Täck bunken med plastpåse och låt jäsa 1 timme. Häll ut på mjölat bord och forma till en stor limpa eller 2 mindre. Lägg i en brödform klädd med bakpapper, täck ordentligt och låt jäsa 1 timme.
Värm ugnen till 225°. Lägg brödet på en plåt och ta in i näst sista falsen av ugnen. Sänk värmen till 200° och grädda i ca 35 min. Ta ut och låt svalna på ett galler under en bakduk innan du skär brödet. Brödet är mjukt inuti av potatisen och passar därför utmärkt att doppa i grytan.
Åh vad jag blir sugen på att testa alla dina recept 🙂
Det ser så himla gott ut
//Ulrika
Denna var fantastiskt god! – Och enkel!
Så gott recept! Gjort flera gånger och hela familjen älskar denna rätten.