Ett Indiskt naanbröd som gärna äts tillsammans med en mustig gryta. Gott att doppa i en kryddstark gryta och njuta av smakerna.
6 Naanbröd
1 tsk torrjäst
1 3/4 dl ljummet vatten
1 tsk salt
1 tsk socker
1 krm bakpulver
4-5 dl vetemjöl special
2 msk matolja
2 1/2 msk turkisk yoghurt
Smält smör
Gör såhär:
Blanda jäst med vattnet, låt stå i 10 min. Blanda alla torra ingredienser i en separat bunke. Tillsätt olja och yoghurt. Blanda därefter i degvätskan och rör ihop till en mjuk, jämn deg. Låt jäsa under duk i ca 3 timmar (mina jäste i 2 timmar och det gick bra), degen ska få dubbel storlek. Sätt ugnen med grillelement på 275°.
Knåda degen i 2-3 minuter på mjölat bord. Dela den i sex bitar. Kavla ut varje bit till ca 20 cm lång oval, sikta lite mjöl på.
Värm en plåt i ugnen och grädda sedan 1-2 bröd i taget. Efter 2-3 minuter ska de få färg och bli luftig. Ta ut och pensla med lite smör. Vänta en stund så att ugnen blir varm igen och grädda därefter resterande bröd parvis.Täck bröden så de inte hårdnar och servera gärna direkt.
Servera gärna med Indisk Butterchicken- recept HÄR!
Hej. Går dom att frysa?
Hej! Ja det går bra att frysa in dessa. De håller sig i frysen upp till 3 månader. Lycka till 😀 Mvh Zeina
Tack!
Hej,
Måste få fråga, Fått för mig att det brukar vara någon form av krydda i de man får på restaurang. Kummin/kardemumma eller något jag inte lyckats identifiera du kanske vet? Varför ska jästen stå 10 min (aldrig hört men jag är totalt värdelös på att baka)? Annars är detta recept det första jag tror på
Hej,
Kumminfrön brukar det vanligtvis vara. Jästen får lite liv i sig om den får stå en stund. Lycka till med brödet om du testar /Zeina
Tack, är så glad över svar å visat din sida för de kockar jag känner för jag blivit imponerad av din tydlighet
Tack snälla 😀 va glad jag blir
Hej,
Om det ska jäsa i 3 timmar, och man som jag jobbar dagtid men blev grymt sugen på att göra Naan efter jobbet. Kan man förbereda brödet dagen innan på något sätt, så att man ändå tillagar det dagen man ska äta det?
Tänker även att det kan vara en generell fråga för alla bröd med jäst.
Hej,
Du kan absolut förbereda degen flera timmar eller dagen innan de ska gräddas. Bara att göra degen och låta jäsa i kylen. Funkar alldeles utmärkt med de flesta bröd.
Hej
Om jag vill tillsätta kummin i receptet ovan, hur mycket skulle du rekommendera?
Hej Zeina!
Ett stort grattis till matbloggspriset som du är så värd att få vinna och tack för alla fina recept.
Jo, jag undrar, om jag ska kalljäsa denna deg, ska degväskan vara kall då?
Hej,
Tusen tack. Om degen ska kalljäsa så funkar det lika bra med ljummen eller kall vätska. Jag brukar ta kall vätska 🙂
Hej Zeina! Tack för fantastiskt gott bröd!!!
Jag undrar om det går att utesluta yoghurten, och varför har man i den?
Hej. Jag skulle använda färsk jäst. Hur mycket ska jag använda i denna receptet?
Mvh
Shumaila
Hej,
Kan man steka dessa i stekpannan istället för att grädda i ugnen, eller har du annat recept för denna typ av tillagning?
Tack!
Det går utmärkt att steka dessa i torrt stekjärn på riktigt hög värme. Vänd dom efter 1-2 minuter och pensla dom gärna efteråt med smält smör som du blandat lite riven vitlök och hackad persilja i.
Mycket goda naan, blev fantastiska på mitt Nordwik bakstål!