En krämig och god potatissoppa med purjolök. Lättlagad och görs på få ingredienser.
6 portioner potatissoppa
1 kg potatis
1 purjolök
20 g smör
1 liter vatten
3 dl grädde, valfri fetthalt (kan bytas ut mot mjölk men det blir inte lika krämigt)
2 buljongtärningar av valfri sort (grönsak- eller kycklingbuljong passar bra)
1 krm muskonöt
Salt & peppar
Recept på lättbakade bröd som kan serveras bredvid:
Brödpinnar på 30 min
Scones
Gör såhär:
Skär purjolöken i strimlor, skala och hacka potatisarna. Hetta upp smöret och fräs purjolöken och potatis under omrörning i ca 5 min. Häll över hett vatten och smula i buljongtärningarna. Låt koka under lock i ca 20-30 min (tills potatisen kokas sönder). Tillsätt eventuellt mer vatten vid behov. Mosa sönder potatisarna med en slev eller potatispress. Häll i grädden, muskonöt, salt och peppar. Koka upp och låt puttra i 10-15 min. Mixa eventuellt eller behåll soppan med bitar i.