Mustig gryta med räkor i jordnötssås. Rätten går enkelt att variera efter smak eftersom räkorna vänds ner i såsen i slutet av koktiden. Man kan tex istället ha i torsk, lax eller kikärtor.
4-6 portioner
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk riven ingefära
1-1,5 msk röd currypasta (justera mängd efter smak, ju mer du har i desto starkare blir grytan)
1 dl jordnötssmör (creamy)
400 g kokosmjölk
2 dl vatten
1 lime
Ca 2 tsk fisksås (kan uteslutas)
400 g stora räkor (kan bytas ut mot torsk, lax vanliga räkor eller kikärtor)
Salt & peppar
Olja till stekning
Garnering:
Koriander, jordnötter och lime
Serveringsförslag:
Ris
Recept på gaeng ped hittar du HÄR! domoda med kött HÄR! vegansk domoda HÄR! satay med jordnötssås HÄR! och vegansk satay HÄR!
Gör såhär:
Tina upp räkorna om du använder frysta och låt rinna av, samma sak gäller även om du använder fiskfilé. Hacka lök i små tärningar, hacka vitlök fint, riv ingefäran. Hetta upp olja och stek lök mjuk och glansig. Tillsätt ingefära, vitlök, röd curry och stek på medelvärme i ca 4 min. Tillsätt jordnötssmör, kokosmjölk, vatten, fisksås och låt grytan puttra utan lock i ca 20-30 min. Vänd i räkor, fisk eller kikärtor. Pressa i lime, smaka av med salt och peppar. Låt grytan sjuda långsamt (ej koka), tills räkorna eller fisken är färdiglagad. Toppa med chili, jordnötter och koriander. Servera med ris och pressa gärna lime över vid servering.
Hej!
Vilket currypasta rekommenderar du? Jag köpte en som jag inte tyckte var så god, tänker om det är stor skillnad på olika märken.
Tack för en bra blogg!!
Hej,
Jag använder en thailändsk röd currypasta från märket Mae Ploy 😀
Tusen tack. Det glädjer mig att du gillar min blogg. Kram!
hej, kan man blanda två typer av fisk eller rekomenderar du bara en typ?
Fantastiskt gott! Jag undrar om det fungerar med lax också eller ska vara vit fisk? Tack för världens bästa receptblogg. 🙂 Kram Anna
Hej! Jag ser chili i grytan men inte i receptet?