Här kommer ett riktigt bra recept på fluffiga, mjuka och underbara saffransbullar. Kombinationen av saffran och kardemumma är mycket god och degen är härligt luftig.
20 st stora saffransbullar
4 dl mjölk
1 dl grädde eller 50 g smör
4 påsar (2 g) saffran
50 g jäst
½ tsk salt
2 dl strösocker
250 g kesella 10 %
150 g rumstempererat smör
Cirka 16 dl vetemjöl special
Fyllning
200 g mjukt smör
1 dl strösocker
1,5 msk malen kanel
2 tsk kardemummakärnor
Garnering:
Ägg till pensling
Mandelspån eller pärlsocker
Gör såhär:
Värm mjölk, vispgrädde och saffran till cirka 37 grader. Lös upp jästen i degvätskan. Tillsätt salt, strösocker och kesella. Tillsätt mjukt smör och vetemjöl lite i taget. Knåda degen väl. Låt jäsa till dubbel storlek i bunken under duk, i cirka 45 minuter.
Blanda smör, strösocker, kanel och nystötta kardemummakärnor till en krämig fyllning. Dela degen 3 lika stora delar och täck med bakduk. Kavla ut en degbit till en rektangulär platta, cirka 1 cm tjock. Bred över smörkrämen,rulla och skär ut i önskad storlek. Lägg dom i bakformar, ställ på en plåt och täck med bakduk. Låt jäsa i 45 min. Värm ugnen till 200° Pensla bullarna med uppvispat ägg, strö över pärlsocker eller mandelapån och grädda dem gyllene i mitten av ugnen i cirka 10-12 minuter.
Se här för ytterligare tips med samma deg:
Forma dina lussekatter på smartare vis
Fyllda saffransgifflar