Saftiga och riktigt goda saffransgifflar. Saffran och mandelmassa passar så bra ihop. Av samma deg kan du göra vanliga lussebullar.
ca 35 gifflar
4 dl mjölk
1 dl vispgrädde
4 påsar (2 g) saffran
50 g jäst
½ tsk salt
2 dl strösocker
250 g kesella 10 %
100 g rumstempererat smör
Cirka 16 dl vetemjöl special
Gör såhär:
Värm mjölk, vispgrädde och saffran till cirka 37 grader. Lös upp jästen i degvätskan. Tillsätt salt, strösocker och kesella. Tillsätt mjukt smör och vetemjöl lite i taget. Knåda degen väl. Låt jäsa till dubbel storlek i bunken under duk, i cirka 45 minuter.
Värm ugnen till 200°. Dela degen i 4-5 delar, forma till en boll och kavla ut en halva i taget till en rund platta, cirka 1 cm tjock.
Dela till rektangulära bitar, lägg mandelmassa som du har rivit i utkanten av varje degbit och rulla sedan till en giffel. Låt gifflarna jäsa under bakduk till dubbel storlek i cirka 40 minuter. Pensla bullarna med uppvispat ägg,och grädda dem gyllene i mitten av ugnen i cirka 10-12 minuter.