Samak mazgouf är en av de mest populära maträtterna i Irak, särskilt i staden Bagdad som sägs laga den bästa samak mazgouf. Man använder sig av fisksorten karp som tillagas på ett speciellt sätt över öppen eld och man ska helst använda dagsfärsk fisk för godast smak. Jag har länge varit nyfiken på att smaka rätten och äntligen hittade jag en resturang i Stockholm som serverar den. Restaurangen Hägerstalunds Bibi House i Kista serverar spännande rätter från det marockanska, libanesiska och irakiska köket. Jag såg fram emot att besöka restaurangen. Jag tog med min kamera och hoppades att få en glimt av hur man lagar samak mazgouf. Jag fick ett mycket trevligt bemötande och fick absolut ta bilder och lära mig mer om rätten direkt från kocken. Åh så glad jag blev! Jag fick gå i en speciell stuga som är gjord just för att grilla fisken. Spännande att se den stora grillen och känna den härliga doften av fisken som tillagades långsamt. När fisken var klar serverades den med tunnbröd, picklade grönsaker och sallad. Vi beställde även tabouli, hummus och baba ganoush till. Oj så gott det var, vilken smakupplevelse. Fisken smakade fantastiskt gott, otroligt saftig. Alla i sällskapet njöt av smakerna.
Att laga samak mazgouf är lite av en konst. Rätten tillagas på gammalt mesopotamiskt vis. Först öppnas karpen upp och rensas. Sen kryddas den med salt och svartpeppar. I vissa recept smaksätter man även fisken med tamarind som har en syrlig smak. Det är två steg i tillagningsproccessen som tar ca 1 timme att utföras. Fisken träs på två tjocka spett från skinnsidan. Den ska grillas i “stående” över öppen eld. Elden tänds med träved. Karpen grillas långsamt en bit från elden i ca 45 min. Sen lyfter man varsamt upp fisken från spetten och lägger den med skinnsidan nedåt på varm kol. Den toppas med lökskivor och sen får den tillgas i ytterligare ca 10 min. När fisken är klar lyfts den över på en bricka med tunnbröd och serveras direkt. Om du vill besöka en resturang som serverar samak mazgouf rekommenderar jag att du ringer och bokar bord först eftersom rätten tar minst 1 timme att förbereda och laga. Nedan kan de se bilder på hur fisken tillagas och på restaurangen.