Kåldolmar är en älskad klassiker som tillagas i många delar av världen. Recept på svenska kåldolmar hittar du HÄR! och på Mellanösterns HÄR! I Balkan gör man kåldolmarna med surkål, det blir helt magiskt gott med det syrliga från surkålen och dessutom så enkelt när man slipper förvälla kålen. I vissa recept tillsätter man även rökt kött eller korv för att göra rätten ännu godare men det funkar alldeles utmärkt utan. Surkålshuvud hittar man i välsorterade mataffärer, brukar vara vakuumförpackad i kyldisken.
6-8 portioner
1 stort surkålshuvud
200 g rökt kött, gryt kött eller korv (valfritt)
2-3 st lagerblad
2 tsk paprikapulver
Ca 8 dl vatten
Fyllning:
1 kg köttfärs av valfri sort
2 gula lökar
3 st vitlöksklyftor
3 dl ris (valfri sort, tex rundkornigt, långkornigt eller jasminris)
Ca 2 tsk vegeta (allkrydda som används i Balkan, kan uteslutas)
1 msk paprikapulver
Salt & peppar
Olja till stekning
Redning:
25 g smör
1 msk vetemjöl
2 ts paprikapulver
Gör såhär:
Förbered surkålen. Skär bort den hårda stocken på kålen, separera bladen. Skölj kålen ordentligt i ljummet vatten. Låt rinna av i en sil.
Hacka lök i små tärningar, finhacka vitlöken. Hetta upp olja och stek löken tills den får färg. Vänd i vitlök och köttfärs. Krydda med vegeta, paprikapulver och stek tills färsen får färg. Vänd i ris, smaka av med salt, peppar, blanda ordentligt och dra sedan bort från värmen.
Ta ett vitkålsblad, om bladet är stort delar du den i mitten. Skär bort den hårda delen på bladet så det går lättare att rulla. Lägg ca 2 msk fyllning på bladet, vik in kanterna och rulla. Stapla dina kåldolmar med öppningen nedåt på ett fat.
De mindre bladen som är svåra att fyra och rulla lägger du i botten av en gryta. Varva kåldolmarna i grytan. Om du använder grytkött steker du den lite snabbt först och varvar i grytan med kåldolmarna. Om du använder rökt kött eller rökt korv hackar du dom i bitar. Lägg rökt kött och korv på toppen av kåldolmarna. Toppa med lagerblad och strö 2 tsk paprikapulver över och häll så mycket varmt vatten som det behövs för att exakt täcka kåldolmarna. Täck med ett lock och låt puttra på medelvärme i ca 2 timmar. Tillsätt eventuellt mer vatten vid behov.
Smält smör och stek vetemjöl med paprikapulver under omrörning i ca 1 min. Häll redningen över kåldolmarna, tillsätt lite vatten och låt puttra ca 30 min till. Stäng av värmen, låt kåldolmarna vila en stund, ca 20 min. Servera gärna med bröd!
Jättegod sarma. Jag brukar inte steka lök och kött innan utan kör rå och i ugn med lock, jättesmidigt.
Nina hur länge har du den i ugnen och på vilken temperatur? Lägger du vatten på samma sätt som när man kokar eller?
RIset, ska det vara okokt eller redan kokt när du blandar det i färsen?
Mvh JEnnie
Okokt Jenny. Annars blir det knappt något ris kvar
Okokt
Gjorde Sarma idag och bjöd familjen. Något av de godaste vi ätit!
Detta kommer jag att göra om men kommer att pröva att inte bryna färsen.
Kanske fyllningen håller samman lite bättre.. Men Så gott! Tack Zeina
Jag brukar blanda ägg i när färsen kallnar. Då håller fyllningen bättre. Plus gör jag tomatsås och häller över sarma och låter den kokas på svag värme eller in i ugnen. Jättegott!
Det går att göra med både brynt eller färskt. Nere i juggan gör man det på båda sätten beroende vilken region man kommer ifrån. Går bokstavligen inte misslyckas hur man än gör det. Vissa äter sarma helt utan såsen. Där jag kommer ifrån gör vi en redning och häller i innan man serverar.
Det blev jättegott, kommer använda detta recept framöver
d va fett smaskigt
d va fett smaskigt tack för receptet bror
Så gott!!! Smaken känns igen från barndomen i före detta Jugoslavien. Har inte ätit eller tillagat på en jäkla massa år så din recept är mer än perfekt. Tack för inspirationen och ja dessa skall kokas i en kastrull och köttfärsen med mera skall fräsas i en stekpanna innan fyllningen, kryddorna skall hinna sätta sig för bästa resultat så att alla smaker hinner blandas. Har inte testat med krossade tomater så det kanske jag gör nästa gång, vem vet kanske funkar också
Kan det tryckkokas i en CrockPot Express?