Shish barak är en fantastisk rätt som är en stor favorit i Libanon och Syrien. Min mamma lagar ofta denna rätt och detta är ett recept som jag har fått från min kära mor. Det är en pillig rätt som tar lite tid att laga men åh så värt mödan. Jag rekommenderar att du börjar med att göra dumplingsen dagen innan du ska tillaga hela rätten. När dumplingsen väl är klara, för att det är dom som tar tid att göra, så går det relativt snabbt att laga shish barak.
6 portioner
Degen:
5 dl vetemjöl
Ca 1,5-2 dl vatten
0,5 tsk salt
1 msk olja (olivolja eller neutral olja funkar bra)
Fyllning:
300 g färs (kött eller vegofärs funkar bra)
1 gul lök
1 tsk sjukrydda- recept finns HÄR! om du vill göra egen mix
0,5 tsk kanel (kan uteslutas)
1 tsk paprikapulver eller chilipulver
Salt & peppar
0,5 dl pinjenötter (kan uteslutas)
Olja till stekning
Yoghurtsås
2 pkt natruell yoghurt (se bild vilken sort jag rekommenderar)
1 dl vatten
3 msk majstärkelse (maizena)
2 vitlöksklyftor
Ca 3/4 dl finhackad färsk koriander
Ca 1,5 tsk salt
RECEPT PÅ AFGHANSKA DUMPLINGS HITTAR DU HÄR!
Gör såhär:
Förbered först degen. Häll mjöl och salt i en bunke. Tillsätt olja och häll i vattnet i omgångar och arbeta degen tills den får rätt konsistens. Här rekommenderar jag att du hellre går på känsla än mått. Häll i så mycket vatten och mjöl som det behövs för att degen ska kännas lättarbetad, fast och smidig. Knåda degen en stund, gärna i 10 min i bakmaskin eller för hand. Degen ska varken för kladdig eller kompakt men gärna ganska fast (ej torr). Tillsätt eventuellt lite mer mjöl om den känns för kladdig. Täck ordentligt med plast och låt vila i rumstemperatur medan du förbereder fyllningen.
Fyllningen: Finhacka löken och stek i olja på medelvärme. Löken ska bara svettas och mjukna utan att den får för mycket färg. Tillsätt färsen och stek tills den får färg. Tillsätt alla kryddor och fräs lite till. Stek pinjenötterna i en separat stekpanna i olja tills de får färg (ha koll de bränns vid snabbt). Vänd ner pinjenötterna med färsen. Smaka av fyllningen och krydda eventuellt mer. Låt fyllningen kallna helt innan du börjar göra dina dumplings.
Dumplingsen: Dela degen i två delar. Täck den ena deghalvan ordentligt så den inte torkar ut. Mjöla bakbordet och kavla ut en deghalva ganska tunt. Var noga med att mjöla bordet och degen med jämna mellanrum så den inte fastnar på bordet. Stansa ut rundlar med ett glas. Det ska varken vara får små eller stora rundlar. Mitt glas var 6,8 cm i diameter.
Lägg ca 1 tsk fyllning i varje rundel. Vik ihop till en halvmåne (se steg för steg bilder nedan), nyp ihop kanterna ordentligt. Vik försiktigt ihop degen tills den får samma form som en tortellini och nyp ihop kanterna. Lägg på en bricka med bakplåtspapper. Fortsätt gör samma sak tills du har använt all deg och fyllning.
Värm ugnen till 180°. Baka dumplingsen mitt i ugnen i ca 15 min. De ska inte få mycket färg eller bakas för länge, bara tills de torkar och blir frasiga. Ta ut från ugnen och låt kallna i rumstemperatur. HIT! kan du förbereda allting och tillaga rätten vid senare tillfälle eller nästa dag. Du kan även frysa in dumplingsen, de klarar sig fint i frysen upp till 3 månader.
Gör yoghurtsåsen: Häll yoghurten och salt i en rymlig gryta. Lös upp majstärkelsen med en 1 dl vatten och häll ner det i grytan. Rör om en en stund innan du ställer kastrullen på värmen och se till att allting blandas samman ordentligt. Ställ sedan på spisplattan och koka upp under ständig omrörning. Nu är det viktigt att man ständigt rör om! Annars skär yoghurten sig. Sänk värmen när yoghurten börjar koka, rör om och låt sedan småputtra. Droppa försiktigt ner dumplingen och rör varsamt med jämna mellanrum. Låt yoghurten sjuda på medelvärme i ca 20 min. Rör om då och då.
Mortla vitlöken tills det blir strimlor eller hacka dem. Hetta upp olja och stek vitlöken och koriander under omrörning i ca 1 min. Vänd ner koriandern och vitlöken i yoghurtsåsen. Låt puttra i 2-3 min till. Lägg upp yoghurt och dumplings i fat och tallrikar. De ska inte ligga kvar i grytan för då kommer dumplingsen klibbas ihop i grytan. Shish barak är lika gott att serveras kall som varm.
Hej! Har du recept på turkisk ashure?
Åh tack Zeina! Det blev jättegott:)
Det är fantastiskt gott 🙂