Sogan dolma-Fyllda lökar

Sogan dolma är en rätt som ursprungligen kommer från Turkiet men som även är en stor favorit i Bosnien. Fylld lök som får sjuda i en god sås. I den turkiska versionen kokas gärna lökarna i en tomatsås medans den bosniska version bakas i en buljong. Smakerna är ljuvliga och sötman från löken är magisk!

6 portioner
1 kg mellanstora lök
Fyllning:
500 g köttfärs (vegofärs funkar alldeles utmärkt)
150 g ris (valfri sort, jag använder grötris)
4 vitlöksklyftor
Liten knippe finhackad persilja (går att uteslutas, jag körde utan)
1 msk paprikapulver
2 tsk örtsalt
Salt & peppar
3 msk rapsolja
1 dl vatten
Sås ( läs tips nedan):
2 msk tomatpure
1 msk paprikapulver
5-6 dl kokhett vatten
2 tsk örtsalt eller 1 grönsaksbuljong
0,5 dl rapsolja
Salt & peppar
TIPS! Tomatpuré kan uteslutas och lökarna kan istället sjuda i en buljong om du vill laga den bosniska versionen. Följ bara receptet på såsen och skippa tomatpurén.

Serveringsförslag:
Turkisk yoghurt eller gräddfil
Citron att pressa över vid servering
Persilja som garnering

Recept på fyllda paprikor med färs hittar du HÄR! potatisfyllda paprikor HÄR! och grekisk gemista HÄR!

Gör såhär:
Skala löken och skär bort toppen och botten av löken. Lägg i en gryta med vatten och koka upp. Låt lökarna koka i ca 15 minuter, tills lökarna mjuknar och går att öppnas upp. Sila av och låt svalna. Öppna upp löken genom att försiktigt skala av varje “lager” lök (se bild). Kasta bort den slemmiga hinnan på löken. Den innersta delen av löken som inte går att fylla kan du hacka fint och blanda i fyllningen.

Fyllningen: Skölj riset, riv vitlök, finhacka persilja. Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen. Fyllningen ska inte vara för kompakt, om den känns torr kan du tillsätta lite mer vatten. Riskornen kommer att suga åt sig vätska och svälla upp.

Fyll löken med färsen. Lägg löken i en ugnsform eller gryta. Du kan antingen baka löken i ugn eller tillaga som en gryta. I ugn tar det lite längre tid. Blanda ihop alla ingredienser till såsen och häll över lökarna. Värm ungen till 225°, över och undervärme, täck formen med folie och baka mitt i ugnen i ca 60 min, tills riset mjuknar. Eller låt puttra långsamt under lock i en gryta i ca 45-60 min. Ta bort folie från formen och grädda i ca 10 min. Låt löken svalna en stund innan servering.

Join the Conversation

  1. Cecilia says:

    Kan man använda Bulgur istället för ris om man vill ha mer fiber och mindre kolhydrater? 🙂

    1. Zeina Author says:

      Absolut 😀 Funkar jättebra

  2. Marthina says:

    Hej! Ville bara fråga om man kan skippa riset? //Marthina

  3. Katrin says:

    Hej
    Ska man dela löken till halva eller ska den vara hel?

  4. Malin says:

    Hej
    Kan man göra löken dagen innan och koka den dagen efter?

  5. Minou says:

    Hjälp någon! Hur gör man med löken när man förbereder den? Tycker inte det syns på bilderna. Lökarna ser hela ut men innandömet är urtaget???

    1. Minou says:

      Om inget annat hjälper:kolla på YouTube. Hittade ett annat sätt att “öppna” lökarna för Sogan Dolmasi och ska göra så. Det blir säkert supergott.

    2. Banka på löken om golvet eller köksbänken innan du skalar den. Då mjuknar den upp och hinnorna som ska bort lossnar lätt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close