I skrivandes stund skiner solen utanför mitt fönster, fåglarna kvittrar och solen skiner. Snart är det sommar och jag passar på att bjuda er på ett somrigt recept. Lax på plåt toppad med vitlökssmör och citronskivor. Ströbrödet i vitlöksmsöret gör att smöret inte flyter ut på plåten utan stannar kvar på laxen. Sparrisen och zucchinin bakas i ugnen med laxen. Enkelt, lyxigt och gott! Njut avlaren med en god kallsås!
4 stora portioner eller 6 mindre
1 kg laxsida
2 knippen sparris
1 liten späd zucchini
Salt & peppar
Topping:
100 g smör, rumsvarmt
1 citron
2 klyftor vitlök
3 msk persilja, finhackad
1 dl parmesanost, riven (eller västerbottensost)
0,5 dl ströbröd
Serveringsförslag:
Kokt potatis
Kall dillsås eller tartarsås
Gör såhär:
Värm ugnen till 200°, över och undervärme. Blanda smör, citronzest från 1 citron, pressad vitlök, persilja, ost och ströbröd.
Dela laxen i portionsbitar och lägg på en plåt. Skiva zucchinin tunt och lägg skivorna på plåten med laxen. Bryt bort den träiga delen av sparrisen och lägg på plåten runt om laxen. Krydda allting på plåten med salt och svartpeppar.
Dela citronen i mitten och skiva ena halvan i skivor. Klicka smöret över fisken och toppa med citronskivor. Pressa den andra citronen över sparrisen och zucchinin. Tillaga fisken mitt i ugnen i ca 25 min. Servera med önskade tillbehör.