Toast Kunafa- Libanesisk dessert

Kunafa är en delikatess från Mellanöstern. En ljuvlig dessert med krämig ostfyllning och söt sirap. Den kan även serveras som en lyxig frukost i kaakbröd, recept på bröden hittar du HÄR! Kunafa görs i Turkiet, Libanon, Syrien och Palestina. Här kommer ett recept på den libanesiska varianten gjord på brödsmulor.
kunafa-5
20150720_145205_Fotor

8 portioner Toast Kunafa
1000 g ljust toastbröd (formfranska)
200 g osaltat smör
Fyllning:
5 dl grädde
3 dl mjölk (3% fetthalt)
2-3 mozzarellabollar (ca 120 g styck, justera ostmängden efter smak, läs tips nedan)
5 msk mannagryn
3 msk majsstärkelse
2 tsk vaniljsocker
Sirap:
3 dl socker
1,5 dl vatten
1 tsk citronsaft från en färsk citron
Smaksättning till sirap, välj en av dessa:
1 msk apelsinblomsvatten (hittas i välsorterade matvarubutiker)
1 msk rosenvatten (hittas i välsorterade matvarubutiker)
1 msk vaniljsocker
TIPS! Har du i 2 st mozzarellabollar blir det en krämig kunafa, har du i 3 blir det mer ostsmak. Jag har i 3 st. Tänk på att välja mozzarella av god kvalité för bäst resultat.

Gör såhär:
Börja med att koka upp sirapen. Lägg alla ingredienser i en kastrull, om du ska ha i vaniljsocker lägger du i det nu. Apelsin- och rosenvatten lägger man i slutet av koktiden. Koka upp under omrörning, sänk värmen och låt små putta långsamt i ca 7 min, rör om då och då. Stäng av värmen och ha eventuellt i apelsin/rosvatten. När sirapen har svalnat täck den med ett lock för att undvika att sockerkristaller bildas på ytan. Låt sirapen kallna helt i rumstemperatur.

Skär bort kanterna från bröden och få med lite av det vita brödet. Lägg endast brödkanterna i en matberedare eller mixer och kör tills du får små smulor (blir som ströbröd, ca 7-8 dl blir det). Smält smöret och häll över smulorna, blanda med händerna samtidigt som du smular till “degen” för att undvika klumpar. Ställ åt sidan.

Lägg mozzarellan i varmt vatten i 10 min (ej kokhett) så du får bort den salta smaken. Lägg alla ingredienser till fyllning förutom mozzarellan i en kastrull. Blanda en stund innan du ställer grytan på spisplattan. Detta för att det inte ska brännas vid i botten av kastrullen. Koka sedan upp under ständig omrörning (se till att den inte bränns vid). Sänk värmen, fortätt röra om tills smeten tjocknar. Smula i mozzarellan, låt den smälta under omrörning på svag värme.

Värm ugnen till 200°. Lägg lite mindre än hälften av brödsmulorna i botten av en medelstor ugnsform eller djup värmetålig bricka med höga kanter. På bild har jag en bricka med låga kanter för att kunna visa resultatet på bilderna men jag rekommenderar en med högre kanter. Häll smeten över och avsluta med de resterande smulorna. Tryck till och jämna smulorna försiktigt med händerna.  Grädda mitt i ugnen i ca 20-25 min (tills den får en ljusbrun färg. ta ut och ringla sirapen över. Låt stå i 5 min och servera! Den är godast varm. Servera gärna med Kaak- recept finns HÄR! Tips på vad du kan göra av brödskivorna som blev över: Smörgåssnittar, Esh el saraya (Libanesisk brödpudding) eller Ashta.
67
1113kunafa-3kunafa-4

Join the Conversation

  1. Hej Zeina
    Tack för dina goda recept

    1. Zeina Author says:

      Tack så mycket. Trevligt att du gillar mina recept 😀
      Mvh Zeina

  2. Din knafe ser så god ut!

    1. Zeina Author says:

      Tack snälla 🙂 den är verkligen super god.

  3. Den är så himla god. Jag gör den en gång i veckan . Så god är den! Jag testade ha i akawi ost. Som jag läst att man kan ha. jag blöttläggde osten dagen innan och där fick den stå en hel dag. Men när allting var färdigt och den skulle smaka av. Så var den sååååå saltig. Saltet hade inte försvunnit från alawiosten. Vet inte vad jag hade gjort som var fel. Men ditt recept är det bästa och godaste. Tack för alla dina underbara recept. Från en daglig läsare

    1. Zeina Author says:

      ÅH SÅ SKOJ ATT LÄSA 😀 TACK!
      Det kan vara att osten du valt var väldigt salt i smaken och kanske inte passade till kunafa? Prova att tvätta den ordentligt och sen blötlägga lite längre eller byt märke på osten. Lycka till och tusen tack för din fina kommentar. Kram

  4. Diana says:

    Åh, har letat fett länge efter recept på knafe!
    Men en fråga, vilken mozzarella (märke/sort) är bäst? Skulle du kunna uppdatera inlägget eller maila en bild på förpackningen?
    Tack för en underbar blogg!!

  5. Monicake4you says:

    Jag upptäckte din blogg ganska nyligen av en slump, sen såg jag dig på svt (Timjan, Tupp och Tårta) och när jag såg att du har gett ut en kokbok så beställde jag den direkt. Jag älskar att baka och blir så inspirerad av dig och dina recept. Förra veckan gjorde jag Toast Kunafa och Kaak, det var så enkelt att följa recepten och det blev såååååå gott! Det gick snabbt åt och jag kommer garanterat göra det igen. Men jag undrar; Ungefär hur länge tror du att kunafa håller i kylskåp? Vet du om kunafa går att frysa in?

  6. LISA MATTHEWS says:

    i LOVE THIS DESSERT. I GET THIS EVERYTIME WHEN I GO TO LOS ANGELES TO VISIT MY IN LAWS i LOVE IT, LOVE IT. LOVE IT… YUMMY YUMMY !! PLEASE SEND ME THE RECEIPT IN ENGLISH.. ILL TRY TO MAKE IT, MY HUSBAND IS FROM THE MIDDLE EAST AND HIS MOM DON’T EVEN KNOW HOW TO MAKE IT THIS GOOD. PLEASE SEND IT TO ME. ITS SO GOOD,

  7. Hej om
    Man inte har en matberedare fungerar det med en stavmixer för att mixa brödet ?

  8. Linda says:

    Hej Zeina!
    Så gott! Gjorde denna igår men tyvärr var fyllningen endast trådig när jag blandade ihop den. Efter 25 min i ugnen blev den rinnig. Vad gjorde jag för fel?

  9. Anonym says:

    Hej! Går det bra att smula mozarellan över knafen och sen hälla över gräddblandningen? Istället för att blanda den i fyllningen på spisen så den smälter

  10. Fatima says:

    Hej!
    Vad kan man göra av brödinkråmet som blir över? Har du något recept där det ingår?

    1. Fatima says:

      Ibland är jag blind. Såg precis att du faktiskt gett förslag på recept. Sorry! Bortse från min kommentar ☺️

  11. Anonym says:

    Hej! Går det bra att smula mozarellan över knafen och sen hälla över gräddblandningen? Istället för att blanda den i fyllningen på spisen så den smälter

  12. Rihab Karim says:

    Jättegod recept på knafe men ett tips är att man använder korvbröd idtället för toast, det blir lika bra och gott!
    Tack Zeina för alla fina goda recept!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close