Tomatbulgur

Bulgur som tillagas med tomat och paprika är ett gott tillbehör till de flesta rätter. Väldigt gott att servera med tsatsiki och grillat. Använd grova bulgurkorn för bäst resultat. Gillar du hetta kan du tillsätta chili i bulgurn. 
grillad kyckling-13

6 portioner tomatbulgur
4 dl grovmalen bulgur
1 gul lök
2 tomater
1 grön paprika
2 msk tomatpuré
2 buljongtärningar av valfri sort (grönsak- eller hönsbuljong passar bra)
1 tsk sjukryddor- recept finns HÄR! om du vill göra egen mix
1 tsk paprikapulver
0,5 tsk svartpeppar
Ca 6 dl vatten
4 msk rapsolja
10 g smör

Gör såhär:
Hacka lök, tomat och paprika i tärningar. Hetta upp olja och smör i en kastrull, stek löken tills den blir glansig och mjuknar. Tillsätt paprika, stek lite till. Vänd i tomat, tomatpuré, sjukryddor och paprikapulver, fräs en stund under omrörning. Smula i buljongtärningarna, krydda med peppar och eventuellt salt om det behövs. Blanda i bulgur. Häll över hett vatten och blanda ordentligt. Lägg ett lock på grytan, låt bulgurn ångas långsamt tills den mjuknar och suger åt sig vätskan. Tillagningstiden varierar beroende på hur grova bulgurkorn du har använt, ca 20-25 min brukar vara lagom för grova korn. Fluffa till bulgurn med en gaffel, tillsätt eventuellt mer vatten om den känns för torr eller dra bort locket om den känns för fuktigt. Servera bulgurn varm med tsatsiki och ett gott tillbehör.

Jag har använt en mörk bulgursort som är nyttigare än ljus bulgur och mer fiberrik. Ljus bulgur är dock det man oftast använder när man lagar tomatbulgar.

Join the Conversation

  1. Ambitiöst att göra egen kryddmix, duktigt 🙂 bulgur och tzatziki känns som en väldigt bra kombo 🙂

    1. Zeina Author says:

      Ja det är verkligen riktigt gott 😀

  2. Låter supergott. Nu vet jag vad jag ska ha istället för färskpotatis till helgens grillning 🙂

    1. Zeina Author says:

      Härligt 😀 hoppas att det smakade. Kram

  3. Piotrek says:

    Jättegott ! Mniam ! 🙂

  4. Detta måste jag testa

  5. Markus says:

    Receptet höll inte. Det blev bränt. Skall du inte säga att man ska röra om under kokning?

    1. Häll på kokande vatten, lägg på locket och ta av kastrullen från värmen. Låt stå tills vattnet har absorberats och bulgur är fluffigt. Lite oklart i receptet för de som inte har tillagat bulgur förut.

  6. AnnikaB says:

    Detta blev så himla gott! Men det blev också över (eftersom vi inte är 6 pers i familjen). Tänker att det måste väl gå att frysa och sen värma upp i mikron vid nästa tillfälle. Nån som har tips om bästa sätt att göra det?

  7. Wow, tomatbulguren blev asgod! Tack för bra recept!

  8. Selma says:

    Min “go to” recept för Bulgur, super gott och alla uppskattar den, har även testat med aubergin till vilket funkade utmärkt

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close